Замисляли ли сте се за цялата информация, разпиляна из световната

...
Замисляли ли сте се за цялата информация, разпиляна из световната
Коментари Харесай

Как интернет разкрива тайните на човешката природа: Всички лъжем, но никой не може да излъже Гугъл

Замисляли ли сте се за цялата информация, разпиляна из международната мрежа във всеки един ден – в действителност разполагаме с число, което тъкмо разказва какъв брой информация има.

В един средностатистически ден при започване на 21 век човечеството генерира 2,5 млн. трилиона байта данни. А тези байтове са улики. Някои от тях включват информация, която другояче не би била приета пред никого. Ако ги съберем и запазим анонимността им, с цел да се подсигурява, че в никакъв случай няма да узнаем за страховете, желанията и държанието на съответни лица, и в случай че прибавим малко разбор и обработка на данни, започваме да виждаме човешките същества по нов метод – държанието им, желанията и природата им. Намираме отговори на въпроси, които са по едно и също време шокиращи и притеснителни като: Кое отприщва закононарушенията от ненавист? Съжалявате ли, че имате деца? Правили ли сте секс с представител от същия пол?

Според създателя на книгата „ Всички лъжат “ (издателство „ Вакон “) Сет Стивънс-Давидовиц новите данни, които от ден на ден участват в нашата цифрова епоха, коренно ще разширят разбирането ни за човечеството.

„ Микроскопът ни демонстрира, че в една капка езерна вода има надалеч повече от това, което си мислим, че виждаме. Телескопът ни демонстрира, че в нощното небе има повече, в сравнение с си мислим, че виждаме. А в този момент новите цифрови данни ни демонстрират, че човешкото общество има повече, в сравнение с считаме, че се вижда. Те може да се окажат микроскопа и телескопа на нашата ера – и да способстват за значими, даже революционни открития “, счита Давидовиц.

Икономист по специалност, ученик на „ Харвард “ и експерт по обработка на интернет данни в Google, той посвещава четири години от живота си, с цел да събере и проучва голямата информация, която всички споделяме в пространството, преди да я синтезира на страниците на книгата, трансформирала се в бестселър незабавно след нейното издание. 

Можем ли да понесем истината?

Книгата „ Всички лъжат “ насочва вниманието ни към разбор на big data (големите данни) като цяло и съответно към търсенията в Google, които разкриват един прикрит свят, доста друг от този, който си мислим, че виждаме. Дали можем да използваме и други източници на огромни данни като „ серум на истината “ или тъкмо противоположното. Социалните мрежи, които също разполагат с голям размер от данни са тъкмо противоположното на цифров серум на истината.

Ако през днешния ден някой извънземен желае да получи информация за живота на Земята от профилите ни във Facebook, ще реши, че средностатистическият жител е щастливо женен, непрекъснато пътува, има най-малко две съвършени деца, чете изявленията на Ноам Чомски и пие бира с другари три пъти седмично. В реалност елементарният човек виси на опашка на касата в супермаркета, гледа жалко риалити всяка вечер и не дава отговор на позвъняванията на жена си, с която не е спал от години. Ясно е, че профилите ни в обществените мрежи са надалеч от истината. Но какво е? Според Стивънс-Давидовиц и книгата „ Всички лъжат “ това са точно търсенията ни в Google.

В света на Facebook фамилният живот наподобява съвършен. В действителния свят фамилният живот е цялостна каша. Затова да съпоставим да вземем за пример метода, по който дамите разказват съпрузите си в обществените обществени мрежи и в анонимните си търсения в Google.

Как най-често дамите разказват своя брачен партньор?

Публикации в обществените мрежи:

Най-добрият
Най-добрият ми другар
Невероятен
Най-страхотният
Толкова сладостен

Анонимни търсения:

Гей
Кретен
Невероятен
Досаден
Подъл

Най-тъмно е преди изгрева

Според изследванията на Сет Стивънс-Давидовиц търсенията в Google могат да бъдат раздробени по минути и това разкрива доста забавни модели на държание. Търсенията за „ времето “, „ вести “, „ молитва “ са в своя пик в 5,30 ч. сутринта – доказателство, че множеството хора се разсънват доста рано заран. Търсенията за „ самоубийство “ бележат връхна точка в 12,36 ч., а най-ниската им точка е в 9 сутринта. Интервалът сред 2 и 4 часа през нощта е „ праймтайм “ за огромните въпроси: Има ли свободна воля? Има ли живот на друга планета? Какъв е смисълът на съществуването? Популярността на тези въпроси в дребните часове на денонощието най-вероятно е резултат от търсенията в мрежата сред 1 и 2 часа и най-често задаваният въпрос: Как се свива джойнт?

След като прочетохме и анализирахме информацията в книгата, можем да заключим, че „ Всички лъжат “ отваря безпределно завладяващ прозорец към човешката природа и ни разкрива един трогателен и непредвиден свят, който занапред ще опознаваме и разбираме.

Книгата „ Всички лъжат “, издателство „ Вакон “ може да поръчате на: http://www.vakon.bg/vsichki-lajat
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР