Заминаващият си посланик на САЩ у нас Херо Мустафа беше

...
Заминаващият си посланик на САЩ у нас Херо Мустафа беше
Коментари Харесай

Радев връчи орден „Мадарски конник“ първа степен на Херо Мустафа

Заминаващият си дипломат на Съединени американски щати у нас Херо Мустафа беше удостоена с медал „ Мадарски конник “ първа степен от президента на републиката Румен Радев.

Държавното отличие се връчва за огромните заслуги на дипломата за задълбочаването на стратегическото партньорство сред България и Съединени американски щати и за разширението на двустранното съдействие във всички области от съвместен интерес.

„ Днешната гала е израз на благодарност за работата и персоналния принос на Мустафа и е израз на партньорството сред България и Съединени американски щати. От първия си ден в София Мустафа работи безрезервно, на нея се падна сложната задача да управлява в интервал белязан от невиждани провокации. Пандемията от Ковид и бруталната война на Русия против Украйна провокираха устоите на правовия ред. В този подтекст дипломат Мустафа постоянно беше подготвена да спомага, с цел да се намерят устойчиви решения за сигурност и разцвет за двете страни “, откри церемонията президентът.
Скрепеният официално стратегически разговор способства и реализира напредък в редица значими области. Имаше ключове съглашения в редица значими сфери. Във фокуса беше укрепването на правото и битката с корупция. В новите измерения на интернационалния ред, сигурността и защитата се постановиха като основно измерение от нашето партньорство в рамките и на НАТО. Ние ще разчитаме на Съединени американски щати за подсилване на армията, което е поръчител за суверенитета ни. Сътрудничество в региона на енергетиката също имаше значими аспекти.
Румен Радев, президент на България

Радев благодари на американските съдружници и за оказаната помощ при газовите оставки.

„ От 2019 двустранната ни търговия бележи непрестанен растеж. Със своето ефективно присъединяване дипломат Мустафа вдъхна нов подтик във всеки аспект. С нейния пряк метод и интерес към България нейните апели доближиха до необятен кръг от българското обществото. На 19 септември ще се навършат 120 години от дипломатическите връзки сред Съединени американски щати и България. Вие допринесохте доста. Вие ще продължите да носите България в сърцето “, сподели още президентът.

„ За мен огромна е чест този медал. Времето като удостоверение за триумфа е знак на дълбокия и дълготраен съюз сред нашите страни. Гордея се че Съединени американски щати и България са съдружници. Ще се веселя да съм съдействала доста. България в основен сътрудник в НАТО и Европейски Съюз и е стратегически сътрудник на Съединени американски щати. нес дано отпразнуваме успехите. Трябва да признаем, че има провокации, само че дано отделим миг да честваме “, стартира своето слово дипломат Мустафа.
България оказа помощ на Украйна доста и би трябвало да се гордеете да сте хазаин на нова бойна група. Българската сигурност е сигурност и за Съединени американски щати. България промотира и енергийната сигурност. Много се веселя, че построихте интерконектор с Гърция. Сега се стремите и към диверсификация на нефта. Гордея се от работата, която свършихме дружно.
Херо Мустафа, дипломат на Съединени американски щати в България

Посланик Мустафа поздрави Народното събрание за признатия закон за отбрана на подаващите сигнали за корупция.

„ Съединени американски щати поддържа България в нейната битка против корупцията, само че смяната идва от вътрешната страна. Ние честваме скоро 120 години дипломатически връзки и те в никакъв случай не са били толкоз мощни “, сподели още американската посланичка.

Херо Мустафа е първият американски дипломат в последните 30 години, който си потегля от България с медал от по-нисък сан . Всички нейни прародители са получили най-високото допустимо отличие медал „ Стара Планина “ първа степен. 

Откакто Румен Радев е президент обаче той отдава повече желание на медал „ Мадарски конник “. До 2020 година президентът е връчил на заминаващите си посланици 25 „ Мадарски конник “ против 11 ордена „ Стара планина “.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР