Заместник-председателят на руския клон на Комитета по правата на човека

...
Заместник-председателят на руския клон на Комитета по правата на човека
Коментари Харесай

Кремъл опитва да брани Альоша с ЮНЕСКО

Заместник-председателят на съветския клон на Комитета по правата на индивида към Организация на обединените нации Иван Мелников, който е и шеф на Фондацията за отбрана на националното историческо завещание, насочи молба към генералната директорка на Организацията на Организация на обединените нации за обучение, просвета и просвета (ЮНЕСКО) Одре Азуле да не разрешава премахването на паметника " Альоша " в Пловдив, съобщи ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

" Моля да предприемете дейности по отношение на настояването за отбрана на паметниците на освободителите от Съветската войска и да се повдигне пред управляващите в България въпросът за разискване на дейностите по премахването на паметниците на воините освободители и на неприемливите нарушавания на интернационалното право, а по този начин също и нарушаването на правата на националните малцинства и реабилитацията на нацизма ", се споделя в молбата на Мелников.

" Това са несправедливи по отношение на историята решения, които опонират на Конвенцията за отбрана на международното културно и естествено завещание, призната от Общото заседание на Организация на обединените нации на 16 ноември 1972 година Още повече, в редица прилежащи страни с представителства на Комитета по правата на индивида към Организация на обединените нации към този момент бяха подхванати защитни ограничения по отношение на прегледани тъжби и по силата на член 49 от наредбите на комитета. В сходство с това управляващите в тези страни бяха задължени да не позволяват премахването на монументи, които минаха под отбраната на Организация на обединените нации. Освен всичко от друго в София, след премахването на паметника на Съветската войска на 19 декември 2023 година, Софийският градски административен съд се произнесе, че демонтирането на въпросния монумент е нелегално ", декларира още съветският представител.

На 16 януари, на първото си пленарно съвещание от пролетната сесия, Държавната дума на Руската федерация одобри декларация, в която осъжда самодейността за разглобяване на паметника " Альоша " в Пловдив.

Седмица по-рано общински съветници от групата на " Продължаваме промяната – Демократична България " внесоха предложение до Общинския съвет на Пловдив паметникът на Съветската войска “Альоша ” да бъде изместен в период до края на 2024 година. В доводите на предлагането се споделя, че паметникът е знак на окупацията на България сред 1944-1947 година от Червената войска и е знак на потиснатото национално достолепие, както и че показва неправилно историческата действителност. Според вносителите премахването на монумента е честен акт, който цели да уважи българската история, националното достолепие и жертвите на тоталитарния комунистически режим.

Паметникът на Съветската войска " Альоша " в Пловдив е гранитна скулптура с височина 10,5 м, която се издига на хълма Бунарджик. Открит е публично през 1957 година. Изобразява изправен руски боец, който държи картечен револвер " Шпагин " с цевта надолу. Прототипът на статуята е съветският боец от Трети украински фронт Алексей Иванович Скурлатов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР