Заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от БСП за

...
Заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от БСП за
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин представи законодателно проучване в подкрепа на сектор пчеларство пред представители на бранша

Заместник-председателят на Народното събрание и депутат от „ Българска социалистическа партия за България “ Кристиан Вигенин показа резултатите от извършеното по негова самодейност законодателно изследване на нормативната уредба в страните от Европейски Съюз, Съединени американски щати и Китай в поддръжка на бранш пчеларство и отбрана на пчелите.
Българското пчеларство изостава и е нужен нов закон за пчеларството. Около тази теза се сплотиха представителите на сектора, които взеха присъединяване в срещата, провела се в Народното събрание.
На полемиката по изследването, осъществено по програмата за законодателни изследвания към Народно събрание от екип студенти с началник проф. Ганета Минкова (СУ „ Св. Климент Охридски), бяха направени голям брой оферти, които да залегнат като законодателни промени или напълно ново законодателство.
Според Обединен български пчеларски съюз в Закона за ветеринарно-медицинската активност би трябвало да се планува опция пчеларите, които имат нужната подготовка, да подкрепят ветеринарните лекари. Националната научна асоциация по пчеларство предложи предлага да отпадне условието пчеларите с 80-100 пчелни фамилии да бъдат регистрирани като аграрни производители, тъй като това е стопански неизгодно за дребните пчелари. От организацията считат, че би трябвало да се вкарат данъчни облекчения за пчеларите, да се облекчи процедурата по регистрация на пчелините, както и да проработи Консултативният съвет по пчеларство към Министерството на земеделието.
Според сектора е нужна и национална тактика за развиване на пчеларството у нас.
Евродепутатът Цветелина Пенкова от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент уточни четири съществени посоки, по които може да се намерения за общо европейско законодателство: запазване здравето на пчелите, общ надзор и регулации, добра финансова поддръжка и ясни правила, които да подсигуряват справедливата конкуренция на европейския пазар.
„ Ще извадим съответните неща, които считаме като пропуски в законодателството и такива, които биха могли да бъдат усъвършенствани на база на опита на другите страни “, сподели в края на полемиката Кристиан Вигенин.
Според него най-малко за дребните производители методът, по който се ползва законът, може да бъде омекотен. Той счита, че би трябвало да се направи неофициална надпартийна група в Народно събрание от хора, които имат интерес към пчеларството, тъй като е значимо да има такова лоби в българския парламент. Вигенин акцентира и потребността да се упражнява парламентарен надзор за използването на инструментите, които оказват помощ на пчеларския бранш.
„ Задължително участие на пчеларите в представителна организация, която да пази ползите им, не е най-хубавото решение, защото има доста пчеларски организации, които обаче са по-скоро в конкуренция между тях, в сравнение с да могат да образуват общи задания. Няма потребност административно те да бъдат задължавани да основават единна организация, а по-скоро е нужна по-добра съгласуваност “, сподели още Кристиан Вигенин. 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР