Заместник-министрите на земеделието и храните Александър Йоцев и Деян Стратев

...
Заместник-министрите на земеделието и храните Александър Йоцев и Деян Стратев
Коментари Харесай

Три нови наредби ще регулират предлагането на фермерска храна

Заместник-министрите на земеделието и храните Александър Йоцев и Деян Стратев се срещнаха през днешния ден в Министерство на земеделието и храните с представители на браншови организации от агрохранителната верига. Участие взеха национално показани организации в региона на производството и преработката на храни, в това число месо, мляко, риба, яйца, маслопродукти, безалкохолни и плодови питиета, преправка на плодове и зеленчуци.

„ Получихме доста поръчки за срещи от сектора, уточни заместник-министър Стратев, само че считаме, че е доста по-конструктивно да ги организираме под формата на консултативни съвет по съответната продуктова верига, с цел да може всички дружно да сте по едно и също време с представителите на нашите дирекции и структурни звена, които работят по политиките, които Ви касаят, тъй че да решаваме зародили проблеми и проблеми “, акцентира заместник-министър Стратев.

„ Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и новото управление на Министерство на земеделието и храните е окуражено да нанесе промяна в структурата и състава на консултативните препоръки. Те ще бъдат построени на база вертикала по хранителната верига, тъй че доста от Вас ще участват допълнително от един съвет, само че единствено по този начин ще можем да подсигуряваме работещи решения и работливост в връзката с Вас и взаимна обязаност на съответните политики и решения “, уточни заместник-министър Александър Йоцев. Той осведоми, че се обмисля основаване на административно звено, което да има задача правене на сложна оценка на въздействието на всеки нормативен и стратегически акт, тъй че да се резервира салдото по цялата система.

Дирекция „ Политики по агрохранителната верига “ пое ангажимент за регулярно осъществяване на съвещания на Консултативния съвет по храни, като осведоми за подготвяните сега нормативни планове и изрази подготвеност за авансово координиране на проектодокументите. Промени се приготвят в Закона за храните, като се работи редом по три нови наредби, свързани със стимулиране на произвеждане на дребни количества храни в домашни условия и гарантиране на ефикасен надзор при предлагането им, както и по организацията и изискванията за работата на фермерските пазари и гарантиране сигурността на храните, предлагани на тях. Браншът беше осведомен и за подготовка на Наредба за изискванията за потребление на незадължителни обозначения при етикетиране на храните като „ свеж артикул “, „ пресен артикул “, „ чист артикул “ и реализирането на формален надзор върху тях.

Представителите на браншовите организации показаха подготвеност за разговор и подчертаха, че могат да бъдат потребни със своята експертиза и опит при основаването и съгласуването на политики и документи на всеки един стадий. На срещата беше взето решение в консултативните препоръки да се разискват освен проектодокументи на Министерство на земеделието и храните, както до момента, само че и на други вносители, когато се отнасят до контролиране на процеси по агрохранителната верига, включително и подготвяните документи на европейско ниво, с цел да се изготвят общи мнения и позиции по плановете.

На срещата беше коментирано и осъществяването на ограниченията по Плана за деяние към Националната стратегия за попречване и понижаване на загубата на храни, както и подготвяните осведомителни брошури за предпазване в домашни условия и управление за преразпределяне на остатъците от храна. Поет бе ангажимент за регулярно даване на разширена информация за резултатите от контрола, осъществяван от БАБХ, който включва видове нарушавания с огромен интензитет, тъй че браншовите организации да спомагат за превъзмогването им.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР