Заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков коментира смяната на директора на

...
Заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков коментира смяната на директора на
Коментари Харесай

Зам.-земеделският министър за рокадата в ДФ „Земеделие”: Всеки премиер идва със свой екип

Заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков разяснява промяната на шефа на Държавна фирма „ Земеделие”, която стана ясна в петък. Досегашният изпълнителен шеф Николай Каварджиклиев беше освободен, а на негово място беше назначен Георги Тахов.

„ Това е обикновено. През Държавна фирма „ Земеделие” минава голям финансов запас, отговорността е огромна. Реално е всеки министър-председател да си пристигна със личния си екип”, съобщи Тодор Джиков за предаването „ Събуди се” по Нова телевизия.

„ Видяхте новият шеф с какво съществено CV разполага”, разяснява Джиков.

Той обаче акцентира, че би трябвало да има последователност. Джиков е безапелационен, че няма риск за изплащането на обезщетенията на земеделските производители. „ Парите ще дойдат по сметките най-късно в края на септември”, съобщи Джиков.

Преди това той напомни, че към този момент е пристигнала известието за помощта от над 400 милиона за битка с икономическите последици, зародили от войната в Украйна.

„ Вкарахме я в Министерски съвет. Ще създадем напътствията. В края на месец септември най-късно тези пари да стигнат до земеделските производители”, сподели Джиков.

Той изясни, че се работи върху ограничения и политики, които да доведат бранша земеделие до стабилно произвеждане и устойчиви стопанства. „ Виждате и проблемите, предизвикани и от спекулата – изкупуване на ниски цени, пласиране на потребителите на доста високи”, сподели Джиков.

„ Най-сериозният проблем, който индикирахме, е неналичието на съответен надзор при търговията на едро и дребно, както и неналичието на проследяемост от производител или вносител до крайния консуматор. Стартирахме вътрешноведомствена група за въвеждане на указател на търговците по сходство на страни от Западна Европа”, изясни зам.-земеделският министър.

Той увери, че се работи за това да има естествена и справедлива надценка на продуктите от производителя до крайния консуматор.

Тодор Джиков разяснява още, че казусът с безводието и високите температури ще става все по-голям. В министерството обаче работят по ограничения.

Относно зърното, зам.-министърът призна, че казусът е доста сериозен. Вчера беше извършена среща по тематиката. Разговорите са били ориентирани към въпроса за опцията от Украйна да се внасят зърно, слънчоглед и пшеница на извънредно ниски дъмпингови цени. „ Ще увеличим граничния хигиеничен надзор. Голяма част от препаратите, с които се третират посевите в Украйна, не са позволени към този момент в ЕС”, сподели Джиков.

Ще създадем всичко допустимо да защитим българския производител, сподели още Джиков.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР