Заместник-министърът на земеделието и храните Георги Тошев представи новия лозарски

...
Заместник-министърът на земеделието и храните Георги Тошев представи новия лозарски
Коментари Харесай

Зам.-министър Тошев представи новия лозарски регистър

Заместник-министърът на земеделието и храните Георги Тошев показа новия лозарски указател, който е създаден с реализирането на Споразумение сред Министерство на земеделието и храните и Евростат в Министерство на земеделието и храните. „ Изградена е нова осведомителна система за обслужване на дейностите по поддържане на лозарски указател с обсег на данните според европейското законодателство. Целта е да се подкрепи работата както на земеделската статистика, по този начин и на Изпълнителната организация по лозата и виното, и на Държавен фонд „ Земеделие " - Разплащателна организация при използването и администрирането на интервенциите в лозаро-винарския бранш от Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони за интервала 2023-2027 година ", заяви заместник-министърът.

Той обясни, че новият електронен указател ще съдържа настояща информация по отношение на индустриалния капацитет на лозаро-винарския бранш в България и ще подмени съществуващия досега указател. „ Досегашната осведомителна система, която е софтуерно остаряла и е несъвместима със софтуера на актуалните операционни системи, също ще бъде сменена. В новата осведомителна система посредством построяването на обособен статистически модул за прилагане от отдел „ Агростатистика " в Министерство на земеделието и храните ще бъде обезпечен достъп до наличните данни за правене на обобщаващи информации в осъществяване на националните потребности и тези на европейското законодателство в региона на земеделската статистика ", посочи заместник-министър Тошев. Той означи още, че качеството и достоверността на данните в регистъра зависят и от земеделските производители, които сами ще декларират площите, върху които отглеждат лозя, както и добивите на винено грозде.

Автоматичният продан на данни от лозарския указател със системите на Държавен фонд " Земеделие " ще улесни заявяването за подкрепяне. Новата осведомителна система, софтуерно и хардуерно съоръжение и техника ще облекчат работата на чиновниците от Изпълнителната организация по лозата и виното и лозарският указател ще бъде благонадежден източник на информация за всички, които имат отношение към лозаро-винарския бранш.

Отпуснатите безплатно средства от Евростат ще спомогнат за понижаване на финансовата тежест върху бюджета на Министерство на земеделието и храните и понижаване на административното натоварване върху интервюираните лица при събиране на данни за лозаро-винарския бранш.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР