Заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев проведе среща с

...
Заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев проведе среща с
Коментари Харесай

Заместник-министър Йоцев се срещна с Асоциацията на банките в България

Заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев организира среща с представители на Асоциацията на банките в България в Министерство на земеделието и храните. Той показа обстановката в бранш Земеделие и готовността за осъществяването на регулярните разплащания към фермерите от страна на ДФЗ, както и с плануваните периоди за заплащанията през годината.
 
Заместник-министърът осведоми и за квалифицираните от екипа на министерството принадлежности за подкрепяне на земеделските производители, измежду които е от дълго време чаканият взаимоспомагателен фонд. Създаването на фонда е заложено в Стратегическия проект за развиването на земеделието и селските региони 2023-2027 година, като задачата на инструмента е да поеме част от рисковете при неподходящи климатични събития, тъй че стопаните да бъдат защитени от рецесии по повод финансовата си обезпеченост.
 
Заместник-министър Йоцев показа и настоящите промени в Стратегическия проект. Той увери представителите на асоциацията, че директните заплащания са с обезпечен бюджет и са разчетени за 2024 година, като са съобразени с предстоящите периоди за утвърждение на заплащанията по Стратегическия проект от Европейска комисия. Информация беше показана и за държавните помощи в бранша.
 
 Заместник-министър Йоцев се срещна с Асоциацията на банките в България Заместник-министър Йоцев се срещна с Асоциацията на банките в България Източник: Пресцентър на Министерство на земеделието и храните
Междувременно беше очебийно, че земеделските производители се осведомят регулярно в какви периоди ще бъдат правени разплащанията към тях, с цел да могат да възнамеряват връзките си  с комерсиалните банки. Заместник-министърът изрази задоволеност от градивния разговор с представителите на  Асоциацията на банките в България и проявеното схващане към потребностите на земеделските производители, както и за разискваните благоприятни условия за съдействие за създаване и на нови принадлежности за подкрепяне на българските производители.
 
Участниците в срещата бяха осведомени и за идните приеми по размер 4.1. по ПРСР за вложения в стопанствата, по която е очакван и нов банкет за вложения за напояване, като беше очебийно, че се чака това да активизира огромен финансов запас при висок интерес от страна на производителите.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР