Заместник-министърът на вътрешните работи Венцислав Катинов, директорът на ГДПБЗН главен

...
Заместник-министърът на вътрешните работи Венцислав Катинов, директорът на ГДПБЗН главен
Коментари Харесай

Зам.-министър Катинов даде висока оценка за учебно-тактическата тренировка на силите на Единната спасителна система в Разград

Заместник-министърът на вътрешните работи Венцислав Катинов, шефът на ГДПБЗН основен комисар Николай Николов и заместникът му старши комисар Красимир Шотаров бяха в Разград във връзка щабна подготовка за реагиране при нуклеарна или радиационна повреда.

Заедно с началника на РДПБЗН – Разград комисар Емилиян Станев и шефа на ОДМВР – Разград старши комисар Диян Минков те направиха инспекция на спортната зала, покрива на постройката и други обекти, ремонтирани със средства, отпуснати целево от Министерството на вътрешните работи.

Заместник-министър Катинов и съпътстващите го участваха на съвещанието на Областния щаб в Разград, където персонално проконтролираха осъществяването на дейностите, заложени в частта „ Ядрена и радиационна повреда “. По сценарий сигналът за паника бе даден в 12.30 часа – в ГДПБЗН и АЯР е получена информация за „ нуклеарна повреда отвън границите на страната (разхерметизиране на един от нуклеарните реактори и приключване на радиоактивно вещество в атмосферата) “. Заради упованията радиоактивното замърсяване да доближи до област Разград в околните 48 часа, всички институции, включени в Областния проект за отбрана при бедствия, се събраха на щабно съвещание. След оценка на ситуацията и взето решение за оповестяване на бедствено състояние, ръководителите на ОДМВР, РДПБЗН, РУО, Водоснабдяване, ОДБХ, РЗИ, ТДНС и „ Водоснабдяване Дунав “ минаха към действителни дейности на терен.

На процедура в община Цар Калоян бяха раздадени таблетки за йодна профилактика на учениците и техните родители след инструкции на здравните управляващи. Предприети бяха дейности за минимизиране на следствията за популацията и животните според законодателството в областта на радиационната отбрана.

Целта на занятието бе да се актуализират и усвоят проектите за отбрана при бедствия на регионално и общинско равнище, както и да се проучва готовността на всички структури и координацията сред тях. „ В област Разград виновният метод и следването на логистичните схеми са усвоени на извънредно високо равнище. Това е едно от първите учения, планувани от Съвета за сигурност към Министерски съвет “, показа заместник-министър Катинов. Предстои сериозен разбор на осъществяването на проектите, след което предложенията ще бъдат докладвани на министър-председателя на България.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР