Заместник - министърът на вътрешните работи поздрави участниците в Международната

...
Заместник - министърът на вътрешните работи поздрави участниците в Международната
Коментари Харесай

Стоян Темелакиев: Нашият адекватен отговор на киберпрестъпността е ефективно партньорско сътрудничество и координирани съвместни усилия

Заместник - министърът на вътрешните работи поздрави участниците в Международната конференция за дейно противопоставяне на киберпрестъпността: “E(I)mpact on Cybercrime ”, проведена от ГДБОП

Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “ е хазаин на интернационалната конференция, проведена в границите на план: „ Подкрепа за ГДБОП за осъществяване на дейностите по EMPACT ", финансиран по линия на фонд " Вътрешна сигурност ".

В двудневния конгрес вземат участие водещи експерти в региона на правоприлагането от всички страни - членки на Европейски Съюз, организации и институции на Европейски Съюз, страни отвън Европейски Съюз, както и от съответните интернационалните организации. Заложените цели са извеждане на провокациите и компликациите, свързани с ефикасното противопоставяне на киберпрестъпността, продан на опит във връзка с заканите в подтекста на целите на EMPACT 2022+, хакерски атаки, полова употреба на деца в интернет, онлайн финансови измами, закононарушения против интелектуалната благосъстоятелност, осъществявани благодарение на интернет, разискване на следствия на даркнет и измами с криптовалути. Знаков сигнал за ангажираността към тези проблеми е присъединяване в конференцията на Едвардас Силерис, началник на Европейския център за битка с киберпрестъпността, и Джейсън Бийчи, заместник-директор на ФБР с сектор специфични интервенции, оповестяват от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

В приветствието си към участниците заместник-министър Темелакиев акцентира, че  противодействието на киберпрестъпността, която не познава граници, е една от предпочитаните цели както в политиките на Европейски Съюз в региона на вътрешните работи, по този начин и на страната ни. Доказателство за това е сериозното вложение в повишението на административния потенциал на специалистите, ангажирани в битката с този тип незаконна активност, и в тяхното техническо и съвременно съоръжение, за съответно следствие. Той напомни, че като логически отговор на възходящата вълна от киберпрестъпления, през месец март тази година отдел „ Киберпрестъпност “ в ГДБОП беше повдигнат в дирекция с повишен потенциал, а в границите на политическия цикъл за битка с тежката и проведена престъпност, България е началник на целта, адресиращ киберпрестъпността.

„ Всички сме наясно, че без дейно интернационално съдействие и координирани взаимни старания с Вас, нашите сътрудници на двустранно и многостранно равнище, няма по какъв начин съответно да отговорим на тази опасност “, разяснява заместник-министър Темелакиев и оцени високо дейното съдействие и поддръжка на правоохранителните структури на сътрудниците от Европейския съюз и отвън него, с които българските специалисти работят взаимно в границите на разнообразни интервенции. 

Един от най-важните принадлежности за справяне на актуалните провокации в областта на киберпрестъпността е използването на положителни практики, разширението и укрепването на интернационалното съдействие, акцентира в приветствието си и шефът на ГДБОП основен комисар Явор Серафимов. Той уточни, че ГДБОП, в частност дирекция „ Киберпрестъпност “, интензивно взе участие в разнообразни интернационалните и европейски формати и начинания и посочи основното значение на Европейската мултидисциплинарна платформа за заканите от престъпността (EMPACT). В този смисъл напомни, че от 2022 година ГДБОП е  началник на приоритет „ Интелектуална благосъстоятелност закононарушенията против подправени артикули и валута “ като сериозен акцент в дейностите на проектите е подложен върху онлайн разпространяването на подправени артикули. Главен комисар Серафимов показа и едно от най-големите провокации на национално равнище - компрометирането на междуфирмена преписка, така наречен заменен IBAN, което нанася големи финансови вреди на българските частни компании. „ На всеки 4 дни имаме българска компания, която е жертва на този тип закононарушения като през юни тази година комерсиално сдружение у нас е излъгано с 6,5 милиона $ “. Директорът на ГДБОП изрази увереност, че проведената интернационална конференция е още една платформа за извеждане на устойчиви решения и предприемане на съгласуван метод в ефикасното противопоставяне на киберпрестъпността.

Трансграничният темперамент на киберпрестъпленията постанова тясно и интензивно съдействие сред правоохранителните организации на всички равнища – двустранно,  районно, европейско и световно, акцентираха ръководителят на Европейския център за битка с киберпрестъпността и заместник-директорът на ФБР. Именно по тази причина присъединяване на представители от общо 30 държави-членки на Европейски Съюз и трети страни, както и на водещи европейски и интернационалните организации в това събитие дава опция да се построи мрежа от специалисти, които да подкрепят търсенето на ефикасен инструментариум  и установяването на общи стандарти при противодействието на всички форми на проведена престъпност и киберпрестъпност и съпътстващите ги модерни явления, подчертаха двамата ръководители.

В рамките на двудневната интернационална конференция са планувани полемики по панели, част от които свързани с онлайн финансови измами, интелектуална благосъстоятелност, продан на практики в следствие на действителни случаи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР