Заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова участва в редовното месечно

...
Заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова участва в редовното месечно
Коментари Харесай

Заседание на Съвет „Общи въпроси“ на ЕС, какво обсъдиха?

Заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова взе участие в постоянното месечно съвещание на Съвет „ Общи въпроси “ на Европейски Съюз , което се състоя в Брюксел, оповестиха от Министерството на външните работи /МВнР/.

Дневният ред на министрите включваше подготовката на идната на 23-24 март среща на върха на европейските водачи, Европейския учебен срок, настоящото положение на връзките ЕС-Обединено кралство, годишния разговор по отношение на върховенството на правото и работна среща с украинския вицепремиер по въпросите на европейската и евро-атлантическата интеграция Олга Стефанишина.

Във връзка с подготовката на идното съвещание на Европейския съвет, министрите разгледаха плана на изводи, който включва тематиките: Украйна, конкурентоспособност, обединен пазар, стопанска система и енергетика .

„ За България е извънредно значимо вярното действие на Единния пазар, посредством облекчение на регулациите и бюрократичните процедури пред бизнеса, стимулиране на промишлеността и суровинната автономност на Европейски Съюз. Мерките, които подхващаме, следва да трансформират Европейски Съюз в мощен съперник в световен мащаб, а не да изострят конкуренцията в границите на самия Европейски Съюз “ , посочи в своето изявление българският заместител външен министър. Тя очерта значимостта на нуклеарната енергетика и технологии за обезпечаването на енергийната самостоятелност на европейската стопанска система в границите на зеления преход.

На идния Европейски съвет водачите ще бъдат осведомени за постигнатия прогрес в региона на миграцията в осъществявания на решенията им от февруари 2023 година Заместник-министър Петрова се спря на подхванатите ограничения от страна на България, в това число началото на пилотния план с нашата страна за предварителна защита на противозаконните пристигания, усилване на граничното ръководство и ръководството на миграцията.

„ България е добър страж на външните граници на Европейски Съюз “ , заключи българският заместник-министър. В тази връзка тя прикани за даване на нужните средства и финансиране от страна на Европейски Съюз за подсилване защитата на границите.

В рамките на съвещанието Европейска комисия осведоми Съвета за последните развития в връзките с английската страна по отношение на постигнатите договорености по така наречен Уиндзорска рамка сред Европейска комисия и английското държавно управление на 27 февруари 2023 година Съветът одобри два плана решения на Съвета, включени в контрактувания пакет.

Съветът завърши първия цикъл с разискване на отчетите по отношение на върховенството на закона за Словакия, Финландия и стартира втория цикъл с разискване на отчетите за Белгия, България и Чехия . По тематиката присъединяване в работата на Съвета взе заместник-министърът на правораздаването Мария Павлова, която осведоми за последните промени, подхванати от българската страна.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР