Заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев прие копия на акредитивните

...
Заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев прие копия на акредитивните
Коментари Харесай

Новата посланичка на Украйна у нас встъпи в длъжност

Заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев одобри копия на акредитивните писма на новоназначената посланичка на Украйна у нас – Олеся Илашчук, заяви Министерството на външните работи.

По време на срещата с дипломат Илашчук заместник-министър Коджабашев е отбелязал отличните връзки сред България и Украйна, които са израз на дълбоките исторически и културни връзки сред двете страни. Той е подчертал, че мост посред ни е и най-голямата българска общественост зад граница, наброяваща над 200 000 души.

В хода на диалога е препотвърдена поредна поддръжка на България за Украйна в подтекста на непредизвиканата съветска въоръжена експанзия, както и приноса на страната ни в поддръжка на Украйна.

От Външно са подчертали, че сме на 6 място по принос на база БВП, както и върху оказаната според решенията на Народното събрание поддръжка, в това число за подкрепяне на цивилното население и украинските бежанци.

„ Специално подчертана бе и поддръжката за териториалната целокупност на Украйна в интернационално приетите й граници, в това число териториални води, както и присъединяване на България в поддръжка на Киев по линия на търсене на отговорност на Русия “, се споделя още в известието на Министерство на външните работи.

Посланик Илашчук е благодарила за оказаната от България поддръжка, наблягайки, че тя е високо оценена от украинския народ.
 Poslanichka Ukraine2 MFA Снимка: Министерство на външните работи
Новата посланичка на Украйна у нас провокира дискусия у обществените мрежи още преди да встъпи в служба, откакто медийни изявления в Украйна и България сложиха под въпрос нейните квалификации и експертиза, нужни за длъжността.

Украински издания показват, че новоназначената посланичка няма опит в областта на дипломацията, а в нейната биография не се открива някаква връзка с България. За сметка на това обаче Илашчук натрупа експертиза в региона на сексологията и гещалт лечението.

Скандалът с посочването на Илашчук за нов дипломат у нас доближи и до украинския външен министър Дмитро Кулеба, който разяснява, че не вижда проблем в назначението, само че е подготвен да я уволни в бъдеще, в случай че работата на посланика е незадоволителна.

Копия от своите акредитивни писма връчи през днешния ден и новият дипломат на Грузия – Отар Бердзенишвили. В рамките на срещата с негозаместник-министър Коджабашев е изтъкнал отличното съдействие сред страните ни, както в двустранен, по този начин и в районен и интернационален проект.

„ Страната ни преглежда предпочитано връзките си с Грузия в границите на Източното партньорство и Черноморския район, като оказва дейна поддръжка по линия на Официалната помощ за развиване. България поддържа обичайно и интензивно европейската и евроатлантическа вероятност на Грузия и териториалната ѝ целокупност в интернационално приетите ѝ граници. Като знак на поддръжка особено бе маркирано и че страната ни е единствената, изпълнявала три пъти ролята на „ Посолство за контакт на НАТО “ в Грузия “, показват от Министерство на външните работи.
 Gruzia Poslanik MFA Снимка: Министерство на външните работи
Двамата събеседници са разискали опциите за задълбочаване на съдействието в разнообразни сфери от съвместен интерес, като е споделено желанието за реализация на визити на високо и най-високо ниво, както и за скорошно осъществяване на политически съвещания сред двете външни министерства.

В края на срещите заместник-министър Коджабашев е поискал триумф на двамата новоназначени посланици, като ги е уверил, че по време на техните мандати постоянно могат да разчитат на подпомагане от страна на Министерство на външните работи.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР