Заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов откри днес кръгла маса

...
Заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов откри днес кръгла маса
Коментари Харесай

Заместник-министърът на правосъдието проф. Проданов откри кръгла маса, посветена на условното предсрочно освобождаване и пробационните мерки

Заместник-министърът на правораздаването проф. Николай Проданов откри през днешния ден кръгла маса на тематика „ Анализ в материално-правен и процесуален аспект на институтите на условно предварително освобождение, пробационните ограничения по член 67 и член 70 алинея 6 от Наказателен кодекс и подмяна на наказването „ пожизнен затвор " с „ отнемане от независимост ". На събитието се показаха резултатите от извършеното приложно проучване по тематиката, направено от съдиите Лада Паунова и Даниела Атанасова от Върховния касационен съд, Росица Тончева от Апелативен съд-Варна, прокурорът от Върховна касационна прокуратура Пламен Пачев и доктор Валентина Караганова, програмен координатор на Националния институт на правораздаването.
„ Предприетите в световен мащаб промени в санкционната политика намират решение в одобряване на метода „ Затворът да се ползва като последна опция ". Това се явява причина за разширение приложното поле на ограниченията без отнемане от независимост, каквито са пробационните ", съобщи при откриването в НИП проф. Николай Проданов. Той добави, че в този подтекст огромният пакет законодателни промени от 2017 година е преосмислил редица наказателно-изпълнителни институти, измежду които условното предварително освобождение, замяната на наказването пожизнен затвор с „ отнемане от независимост ", обрисувал е нови нормативни условия пред пробационните ограничения в изпитателни периоди и е дал опция за потребление на електронно наблюдаване.
В разискването участваха началници на затвори, представители на Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията ", магистрати.
Текстът на проучването е оповестен на Портала за електронно образование на НИП, раздел „ Виртуална читалня ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР