Заместник-министърът на околната среда и водите Мария Бояджийска е в

...
Заместник-министърът на околната среда и водите Мария Бояджийска е в
Коментари Харесай

Зам.-министър Бояджийска: За да увеличим инвестициите в зеления преход, трябва да използваме пълноценно обществените ресурси

Заместник-министърът на околната среда и водите Мария Бояджийска е в гръцкия град Делфи за присъединяване в годишния Делфийски стопански конгрес. Форумът, който продължава до 29 април, събира за осма година държавни ръководители, представители на бизнеса и на университетските среди от целия свят, с цел да потърсят дружно решение на най-належащите проблеми пред международните стопански вероятности. Основните тематики, застъпени в тазгодишното издание, са свързани с геополитическия ред, климата и околната среда, устойчивата стопанска система и финанси, общественото включване и софтуерния прогрес.

Заместник-министър Бояджийска показа през днешния ден пред участниците използването на екологични политики при осъществяването на инфраструктурни планове. Тя очерта решаващото значение на вложенията в екологична инфраструктура за понижаване на замърсяването на въздуха, водата и почвата при източника. Едновременно с това те икономисват на стопанската система значими разноски, да вземем за пример за опазване на здравето, вреди в строителството и загуби на годишна продукция.

За да се насърчи и улесни развиването на екологичната инфраструктура, е нужна удобна рамка с политически, регулаторни и финансови принадлежности, изясни заместник-министър Бояджийска. Тя уточни съответно областите с капацитет за консолидиране на екологичните, обществените и икономическите цели на нашите общества - вложения в ресурсно ефикасна инфраструктура и бизнес модели за кръгова икономика; развиване и поддържане на екосистемни услуги и зелена инфраструктура; създаване на транспортна и енергийна инфраструктура в сходство с най-високите екологични стандарти и обезпечаване на съгласуваност и оперативна съгласуемост.

По думите й, с цел да увеличим мащаба на вложенията в зеления преход, би трябвало да използваме пълноценно публичните запаси, както и опциите за привличане на частен капитал за задачите на опазването на околната среда. За България от основно значение е поддръжката от фондовете на Европейски Съюз, акцентира Мария Бояджийска и осведоми присъстващите, че средствата за програмен интервал 2021 - 2027 година по Програма „ Околна среда " са ориентирани главно към възстановяване на качеството на атмосферния въздух, водоснабдителната и канализационната инфраструктура, оборудванията за ръководство на отпадъците, Натура 2000 и биоразнообразието, попречване и ръководство на риска от наводнения и свлачища. Зеленият преход заема водеща позиция и в Плана за възобновяване и резистентност на България, концентрирайки съвсем 54 % от общите планувани разноски (необходимият най-малко съгласно законодателството на Европейски Съюз е 37 %).

Като съответен образец за използването на екологични политики при осъществяването на инфраструктурни планове заместник-министър Бояджийска уточни реализацията на огромен инфраструктурен план в България - построяването на част от автомагистрала „ Струма " в екологично сензитивна зона - Кресненското дефиле, и екологичните оценки и процедури, които следваме въз основата на условията на Европейски Съюз.

Пилотният образец в реализацията на плана, посочи тя, се състои в това, че Министерство на околната среда и водите инициира да се направи спомагателна оценка на определената опция по отношение на новоприетите подробни и характерни цели за двете Натура зони, през които минава трасето. Тази спомагателна оценка ще обхване всички евентуални отрицателни фактори за качество на въздуха и шумово влияние, повърхностни и подземни води, земи и почви, биологично многообразие, боклуци, пейзаж, културно завещание, здравни и хигиенични аспекти. Това е метод, чиито резултати могат да бъдат разпространявани и публикувани в Европа, сподели в умозаключение заместник-министър Бояджийска.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР