Заместник-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева, Полина Златарска, експерт

...
Заместник-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева, Полина Златарска, експерт
Коментари Харесай

Заместник-министърът на образованието Мариета Георгиева посети централата на dm за ЦИЕ в Залцбург

Заместник-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева, Полина Златарска, специалист по дуално обучение в МОН, и София Дамянова, началник на плана " Дуално обучение в България ", посетиха централата на най-голямата верига за търговия с дрогерийни артикули в Централна и Източна Европа - dm. Посещението беше в границите на опознавателно пътешестване в Австрия, което имаше за цел запознаване с качеството на дуалното професионално образование в страната. dm посрещна гостите в своя централен офис - dm dialogicum, в Залцбург и в един от магазините на веригата, където те се срещнаха по-подробно с специалността дрогерист и със тактиката на компанията за развиване на младежите.
Дуалното образование е потвърден модел в немскоезичните страни
Концепцията за дуалното образование, която е мощно публикувана в немски говорещите страни, се смята за един от най-успешните просветителни модели в Европа. Към теоретичната подготовка учениците развиват умения за определена от тях бъдеща специалност в действителна работна среда. По този метод се съчетават проучване на общообразователни предмети, профилирана доктрина и процедура.

Австрия е една от водещите страни във връзка с развиването на дуалното образование, което се дължи и на голямата поддръжка от страна на бизнеса. Например единствено в dm все още стаж минават близо 700 възпитаници. От тях 343 през тази година ще завършат като дрогеристи, 198 - като фризьори, 137 - като козметици, а други съвсем 20 младежи минават стаж в Централата на dm в Залцбург и в Логистичния център в град Енс.

Големият интерес към практиката в dm се дължи както на положителните вероятности, които учениците имат след завършването си, по този начин и на новаторския метод на компанията, който съчетава професионално и личностно развиване. По отношение на вероятностите не е инцидентно че най-вече стажанти избират специалността " дрогерист ", защото тя дава доста благоприятни условия. След завършването младежите могат да бъдат доста сполучливи консултанти във вериги за търговия с дрогерийни артикули като dm и да създадат кариера в ритейл бранша. Друга посока на развиване е в региона на създаването и производството на биопродукти и на козметика. Учениците получават и задълбочени познания по химия и биология, а това разумно води до идната просветителна стъпка - лекари и фармацевти.
Реклама
Освен професионално, стажантите в dm развиват и личностните си качества. Те вземат участие в разнообразни модули и планове, в които се концентрират върху обществената и екологичната ангажираност на компанията и даже учат изкуство и просвета да вземем за пример. При визитата си в dm зам.-министър Георгиева се срещна с две стажантки от dm магазина в гр. Валс - Мелина и Айла, които се приготвят за специалността на дрогерист и козметик. Те описаха, че съчетаването на работа и учене и изцяло постижимо и че са били признати доста добре от екипа на dm.

След срещите си и добитите персонални усещания от системата на дуалното образование в Австрия, Мариета Георгиева показа, че това е било вълнуващо пътешестване и че стремежът на екипа на МОН е да се усъвършенства просветителната система в България по образеца на Австрия.
Полина Златарска - специалист по дуално обучение в българското Министерство на образованието, Мариета Георгиева - зам.-министър на образованието, ученичките Мелина и Айла и София Дамянова - специалист дуално обучение в България В България над 200 възпитаници се образоват по австрийската стратегия за дрогеристи
Дуалното образование, съчетаващо учебно заведение и работа се практикува и в България. Благодарение на поредните старания на dm през 2020 година в гр. Варна беше открита първата паралелка дрогеристи. Специалността е с публично название " Консултант ĸoзмeтични, парфюмерийни, биологични артикули и битова химия ", компетентност " Осигуряване на продуктова информация ". Освен във варненската гимназия новаторското образование се организира и в ПГЕБ " Проф. доктор Асен Златаров ", гр. София, в Професионална гимназия " Проф. доктор Асен Златаров " в гр. Димитровград, в ПГХВТ " Луи Пастьор ", гр. Плевен, и в ПГПТ " Евлогий Георгиев ", гр. Силистра. Към момента над 200 деца се образоват по австрийска стратегия в България.

Стартът на образованието за дрогеристи в България беше даден още през 2016 година, когато dm вкара тази стратегия за своите чиновници. Те прекосяваха едногодишен профилиран курс по австрийска стратегия. Всички образователни пособия бяха преведени и приспособени на български език в партньорство с екипа на софийската Професионална гимназия по екология и биотехнологии " Проф. доктор Асен Златаров ". До момента към този момент сполучливо са се дипломирали четири випуска дрогеристи.
Реклама
В тази връзка Евелина Великова, шеф на dm България с ресори " Човешки запаси " и " Регион Продажби " съобщи: " Ние сме уверени, че след визитата на зам.-министър Георгиева в централата ни в Залцбург, дуалното образование в България ще се развива с още по-бързи темпове и че от ден на ден възпитаници ще могат да се възползват от този потвърден модел. Ние сме подготвени да споделим своите експертно мнение и опит. Още от 2016 година ние образоваме нашите чиновници по австрийски стратегии и дружно с сътрудниците ни от ПГЕБ " Проф. доктор Асен Златаров ", гр. София,направихме всичко допустимо и българските възпитаници да учат по същата система като връстниците им в Австрия и Германия. "
За dm drogeriemarkt и dm Българияdm drogerie markt принадлежи към най-големите вериги дрогерии в Централна и Източна Европа. Първият магазин е отворен през 1973 година в Карлсруе, Германия, а първият филиал в Австрия - през 1976 година в град Линц. Централата на групата се намира в Залцбург, Австрия. Днес марката dm е показана в 14 страни в Европа.dm България се причислява към групата на 29 януари 2009 година с първия си магазин за дрогерийни артикули в град Видин. Към днешна дата филиалната мрежа се състои от 111 магазина в 40 града в страната, а чиновниците на компанията са близо 1400. Асортиментът на dm обгръща над 16 000 дрогерийни артикули като извънредно огромен брой козметични артикули, парфюмерия, артикули за дома, храна за домашни любимци, бебешки артикули и доста други. Многообразният подбор е допълнен и от 28 лични марки на dm, като най-популярни сред тях са: Balea, babylove, alverde, Dontodent, Denkmit, Profissimo и dmBio. В магазините за дрогерийни артикули на " dm България " не се оферират лекарствени артикули и медицински произведения.Целта на dm е да построява компания, отговаряща на потребностите на клиента, да е благонадежден и правилен сътрудник, да предлага на чиновниците си благоприятни условия за развиване. Затова dm слага индивида в центъра на своята активност - като клиент, чиновник или сътрудник. " Тук съм човек, тук пазаря. " Свързани публикации Устойчивостта ще е в основата на растежа на " dm България " 1 август 2023, 08:00 dm – постоянно наоколо 27 септември 2022, 00:00 В околните месеци ще отворим нашия магазин №100 2 август 2022, 00:00
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР