Заместник-министър Велислава Петрова участва в последното за годината редовно заседание

...
Заместник-министър Велислава Петрова участва в последното за годината редовно заседание
Коментари Харесай

Заседание на Съвет „Външни работи“ на ЕС

Заместник-министър Велислава Петрова взе участие в последното за годината постоянно съвещание на Съвет „ Външни работи “, което се състоя през днешния ден в Брюксел.

В дневния ред на срещата бяха продължаващата съветска експанзия против Украйна, развитията в Иран, ескалацията на напрежението сред Сърбия и Косово, усилването на връзките на Европейски Съюз с страните от Южното съседство, обстановката в Тунис, успеваемостта на Европейския инструмент за мир, осъществяването на Плана за деяние за справяне с геополитическите последици за трети страни от експанзията на Русия против Украйна, тактиката за съгласуваност на Европейски Съюз Глобален портал.

Външните министри от Европейски Съюз показаха съществено безпокойствие от продължаващата съветска експанзия против Украйна и осъдиха продължаващите преднамерени набези от съветските въоръжени сили против икономическата и гражданската инфраструктура на Украйна.

Към полемиката по видеоконферентна връзка се включи украинският външен министър Дмитро Кулеба. Той осведоми за тежките последствия за мирното население от непрекъснатите съветски ракетни набези против електропреносната и водопреносната мрежа, както и трагичните последствия от това върху опазването на здравето и образованието в страната.

Министрите обявиха безапелационна поддръжка за напъните на украинското държавно управление да поддържа сериозно значимите за действието на страната системи. Потвърдиха мощната поддръжка за Украйна по всички посоки – филантропична, финансова, икономическа и военна помощ. Европейски Съюз продължава да оказва подпомагане за Украйна за възобновяване на сериозна инфраструктура, обезпечаване на генератори за електричество и повишение на енергийната успеваемост.

Европейски Съюз подкрепя интензивно напъните за обезпечаване на износа на украинско зърно за страните в разнообразни елементи на света и оказва подпомагане за дейностите по разминиране в Украйна. Външните министри на страните членки на Европейски Съюз потвърдиха нуждата от обезпечаване на отчетност за осъществените тежки интернационалните закононарушения в подтекста на съветската експанзия против Украйна.

Заместник-министър Велислава Петрова показа сериозното безпокойствие от продължаващите преднамерени съветски офанзиви против украинска гражданска инфраструктура. Подчерта значимостта от подсилване на съдействието със сходномислещи сътрудници за обезпечаването на Украйна на нужната й филантропична, военна и финансова поддръжка, в това число в подтекста на тежките зимни месеци. Отбеляза смисъла на военната Мисия на Европейски Съюз с непослушен мандат за подкрепяне на Украйна (EUMAM Ukraine) и поддръжката по линия на Европейския инструмент за мир като значими принадлежности на Европейски Съюз в тази тенденция.

Потвърди смисъла на глобите против Русия за продължаващата й военна експанзия против Украйна, като настоя за изчерпателен разбор на вероятните последици за отбягване на нежелано отрицателно влияние върху страните членки на Европейски Съюз в сериозно значими браншове. Министрите разискаха и благоприятни условия за потребление на замразени съветски активи за възобновяване на Украйна.

Съветът разиска също притеснителните развития в Иран, свързани със съществени нарушавания на правата на индивида и принудително потушаване на митингите в страната. Осъдена беше военната поддръжка от страна на Иран за съветската експанзия в Украйна. Същевременно беше изразена и подготвеност за градивно ангажиране с Иран в подтекста на неразпространението на нуклеарно оръжие и беше откроена нуждата от придържане на Иран към интернационалните му задължения.

Върховният представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел означи тревожната наклонност на от време на време зараждащи рецесии сред Сърбия и Косово, заплашващи сигурността в целия район на Западните Балкани. Информира за напъните си за деескалация на напрежението сред двете страни и за поощряване на възобновяването на договарянията по всеобхватно съглашение за нормализиране на връзките посред им. Външните министри на страните членки на Европейски Съюз споделиха безпокойството от продължаващото напрежение сред Сърбия и Косово, което попречва прогрес по главната цел за реализиране на всеобхватно съглашение за нормализиране на връзките.

Заместник-министър Велислава Петрова открои ролята на Европейски Съюз като фасилитатор на процеса на нормализация на връзките сред Сърбия и Косово и прикани за отправяне на единни послания на Европейски Съюз и към двете страни за възпиране от разграничителна изразителност и едностранни дейности с оглед започване на действителен разговор по всеобхватно и правнообвързващо съглашение за нормализиране на връзките посред им.

Съвет „ Външни работи “ одобри Заключения по Иран, Йемен и по Гражданското измерение на общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР