Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи

...
Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи
Коментари Харесай

НАТО и EUFOR в Босна и Херцеговина посрещнаха Захариева с военни почести

Заместник министър-председателят по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева бе посрещната с военни почести в база "Бутмир " в Сараево, където се срещна с командващите щабовете на НАТО и на военната интервенция "Althea " на Европейски Съюз.

"Може да разчитате на мен и на България. Мисията ви тук е извънредно значима и е от основна роля за стабилността на Европа ", обърна се Захариева към австрийския генерал-майор Антон Валднер, командващ европейските сили.



Ген. Валднер рапортува на министър Захариева за компликациите, които изпитва военният контингент на Европейски Съюз в Босна и Херцеговина. В страната към момента има 7000 тона боеприпаси за утилизация и 70 000 мини за неутрализиране. Ситуацията е още по-усложнена, защото на територията на Босна и Херцеговина работят 16 разнообразни полиции, които мъчно се координират между тях, както и национална войска от близо 9500 души, една-трета от която се занимава с защита на хранилища с оръжие.

Операцията на въоръжените сили на Европейски Съюз в Босна и Херцеговина - EUFOR „ Аlthea “, започва с решение на Съвета на Европейския съюз на 12 юли 2004 година Тя замества ръководената от НАТО интервенция SFOR, осигуряваща използването на Дейтънските съглашения, която е прекъсната в края на 2004 година Мандатът на EUFOR „ Althea “предвижда поддържане на сигурността в страната и даване на образование и подготовка за построяването на защитителен потенциал на силите за сигурност на БиХ.



България взе участие в задачата от самото й основаване. От началото на септември 2012 година приносът на страната ни е с 10 военнослужещи в щаба на интервенцията в Сараево и леко маневрена рота с Национален поддържащ детайл до 140 военнослужещи и до 40 единици техника в състава на междинния запас. Ротата се намира на българска територия и се поддържа в нужното положение на подготвеност за разрастване.

Вицепремиерът Захариева се срещна и с българския контингент в EUFOR. Старшият народен представител капитан I сан Георги Георгиев е четвърти по старшинство в интернационалното командване. В момента в контингента има и една дама.



С "добре пристигнали " на чист български език посрещна министър Захариева и началника на щата на НАТО бригаден военачалник Робърт Хюстън от армията на Съединени американски щати, чиято брачна половинка е българка. "В Босна и Херцеговина давам непрестанно образец с България. Вашата страна се промени неузнаваемо с помощта на вложенията в инфраструктура. Вие към този момент влагате пари и в парковете, и в възстановяване на градската среда, да вземем за пример пространството към НДК е неузнаваемо, а това е симптом, че сте постоянна и просперираща страна ", сподели военачалник Хюстън. Той добави, че е впечатлен от качествата на Българската войска за реакция при рецесии.

"НАТО дава вложения и по-добър живот за жителите на страните, които членуват в този съюз. Никой няма да влага в несигурна страна ", съобщи от своя страна вицепремиерът Захариева.



В първия ден от визитата си в Босна и Херцеговина българският министър председател се срещна и с кметове на общини и неправителствени организации, които са получили подпомагане от българското Министерство на външните работи по така наречен Помощ за развиване - средства, които всяка държава-членка на Европейски Съюз е длъжна да отделя от бюджета си за трети страни според Договора за функционарането на Европейски Съюз. За 2015 и 2016 година България е подкрепила със свои средства планове за 260 000 евро в 7 общини. Дейностите са свързани с обучение и възстановяване на административния потенциал на локалната власт, както и на гражданското общество. За 2017 година са планувани 13 планове за 230 000 евро.

Министър Захариева описа пред кметовете и представителите на неправителствения бранш за изгодите от участието на България в Европейски Съюз - 4 пъти нарастване на приходите, скок на Брутният вътрешен продукт от 25 милиарда лева на 92 милиарда лева



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР