Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи

...
Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи
Коментари Харесай

Министър Захариева разговаря с колегите си от Казахстан, Либия и Тунис

Заместник министър-председателят по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна... към профила беседва с първите дипломати на Казахстан, Либия и Тунис. Срещите бяха в Ню Йорк по време на 72-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

"Българските компании могат да употребяват Казахстан като насочна точка за нахлуване в Централна Азия - район, който съставлява пазар от 500 млн. души ", сподели министърът на външните работи на Република Казахстан Кайрат Абдрахманов пред Захариева. Той посочи, че първата непозната страна, която е посетил в живота си, е точно България. През 1984 година той е бил на студентски продан в град Вълчедръм. Абдрахманов посочи, че България може да употребява имиджа си от руско време на експортьор на качествени зеленчуци и на производител на машини. "Все още имаме положителни зеленчуци, а всеки четвърти авто съставен елемент се създава у нас ", поддържа думите му Захариева.

Тъй като Казахстан възнамерява да употребява построения комплекс на ЕКСПО 2017 в Астана за център за развиване на високи технологии и стимулиране на start-up компании, министър Захариева предложи България да показа своя опит в стимулирането на ИТ бранша. "Имаме най-вече ИТ експерти на глава от популацията в Европа ", съобщи българският вицепремиер. Министър Абдрахманов благодари на България за безрезервната поддръжка в Европейски Съюз за пускане на процеса по отпадане на европейските визи за жители на Казахстан.

"Българският министър председател Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република... към профила бе първият европейски водач, който посети Тунис след Арабската пролет. Отношенията с непосредствените съседи на Европейския съюз не престават да са наш приоритет и по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз ", съобщи Екатерина Захариева пред тунизийския си сътрудник Кхмайес Джхинуаи. Тя посочи, че българските туристи харесват извънредно доста Тунис като ваканционна дестинация и съобщи, че стабилизацията на страната ще възвърне визитите от България.

"Европейският съюз е приоритет на Тунис и 80% от търговията ни е точно с страни от тази организация ", посочи министър Джхинуаи и изрази предпочитание да посети страната ни преди началото на Председателството, с цел да показа напредъкът в промените на своето държавно управление.

"Подкрепяме напъните на Гасан Саламе, специфичния делегат на генералния секретар на Организация на обединените нации за Либия, и на неговата пътна карта за политическа стабилизация и промени ", съобщи министър Захариева на срещата си с либийския първи посланик Мохамед Таха Сиела. "Много българи са работили във вашата страна - показа Захариева. - Време е да подновим връзките си и икономическите контакти. "

Министър Таха Сиела се възползва да предложения българския строителен бизнес да взе участие във възобновяване на страната след революцията и посочи, че българските строители са известни в неговата татковина с качественото осъществяване и конкурентните цени. Захариева съобщи, че Либия може да се възползва от опциите за образование на млади експерти в български университети и съобщи, че страната ни би желала да отвори още веднъж посолството в Триполи. Така ще се възвърне и издаването на визи на място за либийски жители, искащи да посетят страната ни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР