Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел бе

...
Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел бе
Коментари Харесай

Габриел: Сътрудничеството между България и Турция дава отговор на глобални предизвикателства

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел бе на работно посещаване в Анкара, където се срещна с министъра на външните работи на Република Турция Хакан Фидан. Това е първата публична аудиенция в Турция на външен министър от района след встъпването в служба на министър Фидан.

" България и Турция поддържат деен двустранен разговор, в центъра на който са съдействие, взаимно почитание и общи ползи. Доброто съдействие, което сме градили през годините е основа, върху която отговаряме дружно на районни и световни провокации ", съобщи българският вицепремиер.

Във фокуса на срещата бяха тематики от съвместен интерес като търговия и стопанска система, защита и сигурност, енергийна диверсификация, превоз и инфраструктура, районни въпроси, битка против незаконната миграция, нововъведения и вложения.

Като прилежащи страни и сътрудници в НАТО България и Турция имат отговорност за запазване и поддържане на сигурността и стабилността в Черноморския район. " Република Турция е страна претендент за участие в Европейски Съюз, а България като страна членка на Съюза поддържа напъните на Анкара по нейния европейски път. Важно е позитивните образци и историите на триумфа да бъдат разпространявани ", разяснява още Мария Габриел.

Вицепремиерът сервира венец в мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк – създател и първи президент на Република Турция. Тази година се означават 100 години от основаването на Турската Република от Мустафа Кемал Ататюрк.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР