Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна

...
Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна
Коментари Харесай

В Сараево започва Среща на министрите на външните работи от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева дойде в столицата на Босна и Херцеговина, където ще взе участие в Срещата на министрите на външните работи на страните-членки от Процеса за съдействие в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

В Босна и Херцеговина, която е актуалният ръководител на Процеса, Екатерина Захариева и сътрудниците й ще дискутират европейската интеграция и свързаността като предпоставки за стабилно развиване на района.

Процесът за съдействие в Югоизточна Европа извършва ролята на конгрес за политически разговор за страните от района. Инициатор за основаването на самодейността е България, като началото е положено със Софийската декларация за добросъседски връзки, непоклатимост, сигурност и съдействие на Балканите, призната през 1996 година

По самодейност на страната ни е основано и парламентарното измерение на ПСЮИЕ, чийто Регионален секретариат е в София.

България е измежду най-активните участници в ПСЮИЕ, като три пъти е била негов ръководител. Останалите страни членки са Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Република Северна Македония, Молдова, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия, Черна гора и Косово.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР