Заместник-кметът Павел Попов взе участие в откриването на 50-тата Национална

...
Заместник-кметът Павел Попов взе участие в откриването на 50-тата Национална
Коментари Харесай

Любопитството събра на едно място във Варна астрономи и философи

Заместник-кметът Павел Попов взе присъединяване в откриването на 50-тата Национална младежка астрономическа конференция, която се организира във Фестивалния и конгресен център във Варна. Домакин на събитието е Свежина Димитрова, шеф на Националната астрономическа обсерватория „ Николай Копертик “. На събитието участваха и шефовете на обсерваториите в Кърджали, Димитровград и Силистра.

„ Общото сред философията и астрономията е, че и двете науки търсят рамките и най-дълбоките учредения на нещата, посредством знание за света “, съобщи по време на събитието заместник-кметът Попов. В качеството си на мъдрец и в поддръжка на думите си за връзката сред астрономията и философията, той описа историята на първия мъдрец Талес, родом от старогръцкия град Милет. Ученият, прочут с влечението си по безкрая, в действителност имал изключителни астрономически достижения, измежду които съответни инструкции към мореплаватели за насочване по звездите и предсказание с изключителна акуратност на огромно слънчево затъмнение. Това е доказателство за извънредно хубавичко връзка сред философията и астрономията, уточни Попов. Той добави, че по времето на Талес от Милет са тръгнали и хората, които са основали града Одесос, което пък е съображение Варна да е най-хубавото място за осъществяване на подобен теоретичен конгрес.

Сигурен съм, че философите и астрономите са задвижвани от едно и също любознание. То се отличава с особена дълбочина, посочи заместник-кметът. Попов пожела на участниците да запазят в себе си любовта към познанието и постоянно да я подхранват, без значение какъв път ще изберат и къде ще ги отведат движещите сили на техните характери и мозъци.

Юбилейната 50-та Националната младежка астрономическа конференция се организира в дните 12-14 април. Програмата на тазгодишния конгрес е наситена с разнородни събития измежду които театрални постановки, демонстрации, научни лекции, работилници, наблюдения на галактически феномени, звезди и планети, установяване на координати, метеорни наблюдения и други

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР