Заместник-кметът на Община Видин Десислава Тодорова откри събитието, което се

...
Заместник-кметът на Община Видин Десислава Тодорова откри събитието, което се
Коментари Харесай

Община Видин организира информационна среща за възможностите за финансиране на мерки за енергийна ефективност в жилищни сгради

Заместник-кметът на Община Видин Десислава Тодорова откри събитието, което се организира довечера в залата на Общинския съвет.

„ Инициираме актуалната среща заради огромния интерес от страна на жителите и множеството запитвания, които получаваме в общинската администрация по отношение на опциите за саниране на жилищни здания със средства от европейски или национални стратегии. Най-вероятно през идващия програмен интервал общините няма да са оператори на програмата – т.е. самодейността ще е на жителите, които ще би трябвало да са по-активни. Затова за нас е значимо да имате своевременна информация. Все още няма открита процедура за кандидатстване, само че има стъпки, които вие, жителите, би трябвало да предприемете, тъй че да имате подготвеност и да сте измежду първите, които ще подадат документи “, акцентира Десислава Тодорова. Тя благодари на специалистите от Българо-австрийската консултантска компания – Цвета Наньова, изпълнителен шеф и Васил Зарков, управител планове за развиване – за присъединяване в срещата.

Преди да стартира със своята презентация, Васил Зарков поздрави Община Видин за положените старания информацията за днешното събитие да доближи до допустимо най-вече хора. „ През новия програмен интервал задача на Общината е да провежда сходни мероприятия, да дава оптимално точна, ясна и подробна информация на жителите, които са основатели на процеса “, акцентира специалистът. Той добави, че за подкрепяне на жителите също по този начин ще бъдат построени структури от вида „ обслужване на едно гише “.

Експертът срещна присъстващите с Проект 9а „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд ”, който ще бъде финансиран от Националния проект за възобновяване и резистентност. По този план ще се дават средства за многофамилни жилищни здания в режим на етажна благосъстоятелност, с най-малко три независими обекта с жилищно предопределение. Условията за приемане на безплатна финансова помощ са да има основано Сдружение на притежателите, както и да бъдат направени техническо проучване, проучване за енергийна успеваемост и механически паспорт на постройката, които притежателите на парцели ще би трябвало да провеждат и финансират със лични средства.

Очаква се кандидатстването да започва през септември тази година, като то ще бъде разграничено на два стадия. Подалите документи до месец март 2023 година ще могат да се възползват от 100% безплатна финансова помощ за всички строително-ремонтните действия по постройката. За кандидатстващите след този период размерът на безвъзмездната финансова помощ се понижава до 80%, т.е. притежателите ще би трябвало да обезпечат 20% самоучастие. Планираният финансов запас за енергийно възобновяване на жилищния фонд е в размер на близо 1,2 милиарда лв.. За да има равнопоставеност, жилищните здания, които аплайват, ще бъдат категоризирани на дребни и огромни – от 3 до 36 жилището и над 36 жилища, като за всяка от двете групи ще има разпределен обособен бюджет от общия.

Заместник-кметът Десислава Тодорова уточни, че се чака кандидатстващите от Северозападна България да получават в допълнение точки. Тя прикани видинските жители да бъдат дейни, да приготвят навреме своите документи и да ги подадат в период до март месец следващата година, с цел да могат да се възползват от 100% безплатна финансова помощ.

По време на срещата бе дадена информация и по отношение на опциите за инсталиране на фотоволтаични системи и слагане на слънчеви панели за битово горещо водоснабдяване на семействата – действия, за които също ще бъдат обезпечени средства от Националния проект за възобновяване и резистентност в размер на близо 200 милиона лв.. Право да аплайват ще имат обособените семейства както в еднофамилните, по този начин и в многофамилните жилищни здания. За създаване на слънчеви системи за гореща вода оптималният размер на безвъзмездното финансиране на настрана домакинство се планува да е 100% от цената на системата, само че не повече от 1 960,83 лева За създаване на фотоволтаични системи до 10 kW оптималният размер на безвъзмездното финансиране на настрана домакинство се възнамерява да е до 70% от цената на системата, само че не повече от 15 000 лева, като от 100% безплатна финансова помощ ще могат да се възползват семейства, които са получавали помощи за отопление. Допустим разход в границите на оптималното безплатно финансиране в размер на до 15 000 лева е и закупуването на генератор. Важно изискване е, че създадената от фотоволтаичните системи сила ще може да се употребява единствено за потребности на семейството, т.е. не може да бъде продавана. След края на презентациите, специалистите в детайли дадоха отговор на въпросите на присъстващите и дадоха уточнения по отношение на съответни проблеми. Поради огромния интерес от страна на жителите, се наложи организирането на втора осведомителна среща, която се състоя директно след края на първата.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР