Заместник-кметът на Община Разград Мирослав Грънчаров представи етапите от информационна

...
Заместник-кметът на Община Разград Мирослав Грънчаров представи етапите от информационна
Коментари Харесай

Заместник-кметът Мирослав Грънчаров представи етапите от информационна кампания за овладяване популацията на безстопанствени кучета

Заместник-кметът на Община Разград Мирослав Грънчаров показа стадиите от осведомителна акция, която е част от Плана за преодоляване популацията на безстопанствени кучета на територията на Община Разград.

Това стана на среща с представители на: Областна дирекция по сигурност на храните,  ветеринарните клиники в общината, частните ветеринарни лекари и неправителствени организации, работещи в този бранш. Целта на срещата бе разискване на взаимни действия от акцията и включване в нея на рационални оферти на ангажираните в тази сфера специалисти.

Инициативата е под надпис „ Прибери ме у дома “ и ще продължи през цялата година. Като част от нея ще се изработят и разпространят плакати, запознаващи обществото със структурата и активността на Приюта за бездомни животни, преимуществата и изгодите от осиновяване на куче от Приюта.

Част от акцията е и отпечатването и разпространяването на информативен бюлетин с главните права и отговорности на притежателите на кучета, свързани с наложителните ветеринарни операции, с чипирането на кучетата, такса „ владение на куче “, освобождение от нея, дейностите, за които се употребяват приходите от тази такса и други. Цветните брошури с съществени текстове от Закона за ветеринарномедицинската активност и Закона за отбрана на животните ще се популяризират на публични места и н в селата от общината. Представителите на ветеринарни клиники поеха ангажимент да вземат участие в разпространяването на осведомителния бюлетин. В полемиката породи предложение брошурите да бъдат популяризирани и посредством домоуправителите на етажна благосъстоятелност. По време на срещата бе разисквана и опцията след осведомителната акция да последва и възстановяване на контролната активност във връзка с нарушение на ЗВМД и ЗЗЖ.

Кампанията ще има и стадий, ориентиран към дребните поданици на общината. През месец март ще бъде разгласен фотоконкурс на тематика „ Моят лаещ любим “. В него ще могат да вземат участие и деца, които нямат домашно куче, те ще имат опция да посетят Приюта и да се снимат с куче, което се отглежда там.

По време на полемиката шефът на Приюта за бездомни животни доктор Чавдар Черников заяви, че през 2021 година е стартирала акция за гратис чипиране на кучета в обитаемоте места, като са чипирани близо 700 животни, за тази година са останали още две села, които ще бъдат посетени до края на месеца. Кастрираните в Приюта животни пък са 320.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР