Заместник-главният прокурор Иван Гешев не е дискриминирал ромите със заключението

...
Заместник-главният прокурор Иван Гешев не е дискриминирал ромите със заключението
Коментари Харесай

Комисията за защита от дискриминацията оправда заместник на Цацаров

Заместник-главният прокурор Иван Гешев не е дискриминирал ромите със заключението си, че доста от тях се отхвърлят от показанията си пред съда. Това решила комисията за отбрана от дискриминирането (КЗД), заяви ClubZ. Тя се произнася по тъжба на ромския деятел Христо Николов, който подаде сигнал през април.

Повод за производството стана изявление на Гешев в изявление за БНР. Коментирайки делото против някогашната кметица на " Младост " Десислава Иванчева, зам.-главният прокурор съобщи, че подсъдимият по същото дело Петко Дюлгеров се е отрекъл от показанията си, както вършат ромите.

" Това, че Дюлгеров ще се откаже от показанията, го чакахме. Така вършат всички подсъдими, по този начин вършат и ромите, в това число по делата. Това е всеобщо ", съобщи Гешев.

Според КЗД това не е дискриминация, защото прокурорът не е отделил ромите от останалата част от българската нация, а е говорел единствено за държанието на подсъдими лица.

" Тук следва да се уточни, че подсъдимите могат да бъдат от друг етнос и/или народност, защото Наказателният кодекс и Наказателнопроцесуалният кодекс, респ. българските наказателни съдилища не се въздействат от поданството или етноса на подсъдимия, а изясняване на обективната истина по съответното наказателно дело, въпросите за виновността и действието, държанието на дееца и други, имащи значение за съответното дело условия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР