Заместник-главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов, изпрати позиция

...
Заместник-главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов, изпрати позиция
Коментари Харесай

Сарафов се оправдава след гафа: Не е моя грешката и не желая да нося отговорност за чужди грехове

Заместник-главният прокурор и шеф на Национална следствена служба Борислав Сарафов, изпрати позиция след вчерашното първо изявление на основния прокурор Иван Гешев по Българска национална телевизия.

В нея Сарафов декларира, че грешката не е негова и не желае да носи отговорност за непознати грехове. Той разяснява пред Българска телеграфна агенция, че мълчанието на Иван Гешев е дало мотив за предизвикателство на остра социална полемика и свободни тълкования.

" Защо основният прокурор мълча цяла седмица, вместо да даде дължимите на българското общество обяснения и да избегне полемиката и политизирането на този въпрос, е въпрос, на който аз нямам отговор, добавя Сарафов.

Ето и цялата позиция на Борислав Сарафов:

" Провокиран от изявлението на основния прокурор господин Иван Гешев по Българска национална телевизия, искам да изразя личната си позиция по някои настоящи за обществото въпроси.

Не е моя грешката и аз не искам да нося отговорност за непознати грехове и в този смисъл казаното от мен, че фамилията на господин Иван Гешев е било в автомобила дружно с него по време на гърмежа, е предизвикано, точно тъй като той самият в телефонен диалог остави в мен такова усещане. Всъщност, в случай че господин Гешев имаше предпочитание да внесе разяснение и да поправи моята неточност, можеше да го направи още същия ден в свое изказване, с което да внесе нужната изясненост и да прекрати и избегне операциите по тематиката. Това не беше направено, а мълчанието му даде мотив за предизвикателство на остра социална полемика и свободни тълкования. Защо основният прокурор мълча цяла седмица, вместо да даде дължимите на българското общество обяснения и да избегне полемиката и политизирането на този въпрос, е въпрос, на който аз нямам отговор. Впоследствие аз самият, пазейки " достойнството на пагона ", както и неговия, и на цялата институция престиж, пробвах да бъда правилен в изявленията си, само че това явно провокира политическа, а оттова и медийна реакция по отношение на мен, за която аз нямам виновност, респ. не искам да нося отговорност.

Дължа на българското общество още един отговор – за израелския специалист, който посети местопроизшествието в деня на случая. Този специалист беше доведен от моя заместител господин Ясен Тодоров по предписание на господин Гешев. Аз не го познавам, нямам информация за неговото име, служебна позиция и експертиза, само че изпълнявайки директни инструкции, с сътрудниците ми дежурни следователи го допуснахме на местопроизшествието, където той се срещна на място с събитията към гърмежа, въпреки и да не беше позволен до конфискуваните материални доказателства, а направи единствено образен оглед, след което си потегли с господин Тодоров.

Същевременно желая ясно да изразя, че както аз, по този начин и болшинството мои сътрудници считаме, че прокуратурата би трябвало да излезе от политическия терен, където е нагазила надълбоко и да се върне в естествената си среда – в отбрана на справедливостта единствено и само в границите на институционалните й пълномощия ", приключва позицията на заместник-главния прокурор и шеф на Национална следствена служба.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР