Заместник-държавният секретар на САЩ, Стивън Бийгън, пристига в Москва днес,

...
Заместник-държавният секретар на САЩ, Стивън Бийгън, пристига в Москва днес,
Коментари Харесай

Зам.-държавният секретар на САЩ пристига в Москва. Ще обсъжда Беларус и Северна Корея

Заместник-държавният секретар на Съединени американски щати, Стивън Бийгън, идва в Москва през днешния ден, с цел да приказва с високопоставени лица за рецесията в Беларус, контрола върху оръжия и Северна Корея. Това заяви американският дипломат в Русия, Джон Съливан, представен от „ Ройтерс “.

Вчера Бийгън се срещна с министъра на външните работи на Литва, както и с някогашната кандидатка за президент на Беларус, Светлана Тихановская, в столицата Вилнюс. Той означи, че Съединени американски щати не виждат индикации за съветски военни интервенции на територията на Беларус и прикани Минск да одобри посредничеството от Организацията за сигурност и съдействие в Европа (OSCE), както и да ангажира всички заинтригувани страни.

„ Съединени американски щати не могат и няма да решат хода на събитията в Беларус. Това е право на народа “, разяснява Бийгън.

Според записка на Американското посолство в Русия визитата му ще продължи 24 до 27 август и с изключение на Вилнюс и Москва, включва пътешестване до украинската столица Киев, както и до Виена, където ще се срещне с представители на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (OSCE), с цел да обсъдят въпроси, свързани с районната отбрана и правата на индивида.

По-рано през август обстановката в Беларус бе тематика на диалог и на свиканата изключителна среща на водачите на Европейския съюз, които се сплотиха към мнението да не признават резултатите от извършените президентски избори в страната, съгласно които Александър Лукашенко печели изрично своя 6-и следващ мандат с малко над 80% от вота на гласоподавателите. Миналата седмица по време на посещаване на немския канцлер Ангела Меркел във Франция по покана на президента Еманюел Макрон двамата оповестиха, че са съгласни Европейски Съюз да бъде медиатор за провеждането на разговор в Беларус, с който да се постави завършек на митингите, по време на които минимум двама починаха, а хиляди бяха задържани. Сред тях имаше опозиционни фигури от образувания от Тихановская Координационен съвет, който цели да обезпечи кротичък преход на властта.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР