Замаяното усещане при хората след изправяне може да се дължи

...
Замаяното усещане при хората след изправяне може да се дължи
Коментари Харесай

Замайвате се след изправяне? На какво се дължи и как да се справите

Замаяното чувство при хората след изправяне може да се дължи на преходно намаляване на кръвното налягане и увеличение на сърдечната периодичност - ортостатична хипотония. Това положение е доста постоянно срещано, само че не е добре изучено.

Ново проучване дава на засегнатите от ортостатична хипотония хора, две елементарни техники, които не изискват паричен разход или лекарствена терапия за ефикасен надзор на признаците и възстановяване качеството на живот. Това може да бъде реализирано посредством активиране на мускулите на долната част на тялото преди или след изправяне.

Синкопът, замаяността, световъртежът или загубата на схващане вследствие на ортостатичната хипотония визира към 40% от общото население на света без значение от възрастта. Пресинкопът евентуално е още по-често срещан.

Въпреки това положението е незадоволително проучено и има минимална налична информация за неговите главните механизми или ръководството на признаците и лекуването му.

До момента за хората, които страдат от ортостатична хипотония, има доста малко благоприятни условия и няма фармакологични лекувания. Най-честите рекомендации са бавното изправяне или първо човек да седне, преди да се изправи от легнало състояние.

Почти всеки е изпитвал подобен тип замаяност след изправяне, само че за някои хора това е доста постоянно срещано събитие и може да се случва по няколко пъти дневно. Това води до терзания и въздейства отрицателно на качеството на живот.

Направеното изследване изследва разнообразни техники, които могат да бъдат употребявани преди или след изправяне за предварителна защита спада на кръвното налягане, както и признаците, които нормално се следят при пациентите.

В него са включени 24 млади дами на междинна възраст към 32 години с анамнеза за чести припадъци незабавно след изправяне и повече от четири епизода на предсинкоп или синкоп на месец.

След изправяне измежду участниците се следи забележителен спад на систоличното кръвно налягане от минимум 40 mmHg.

Изследователите откриват две техники, авансово активиращи мускулите на долната част на тялото, които са били от изгода за намаляването на признаците, написа puls.

Едната се основава на неведнъж покачване на коляното преди изправяне, като по този метод усилва сърдечния дебит, а другата е посредством кръстосване на краката и тяхното опъване директно след изправяне, което усилва ударния размер.

Тези два метода могат да бъдат от огромна изгода на хората наранени от ортостатична хипертония и да подобрят качество им на живот.

Изследването е оповестено в сп. Heart Rhythm. Това е формалното списание на Обществото за сърдечен темп, Дружеството по сърдечна електрофизиология и Дружеството по педиатрична и вродена електрофизиология.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР