Замърсяването на въздуха вече е глобална обществена здравна криза и

...
Замърсяването на въздуха вече е глобална обществена здравна криза и
Коментари Харесай

Ето къде е най-чистият въздух на Земята

Замърсяването на въздуха към този момент е световна социална здравна рецесия и убива седем милиона души всяка година, съгласно Световната здравна организация (СЗО). Проучванията демонстрират, че замърсяването на въздуха усилва риска от сърдечни болести, инсулт и рак на белите дробове.

Повече от 80% от хората, живеещи в градски региони, където се следи замърсяване на въздуха, са изложени на равнища на качество на въздуха, които надвишават ориентировъчните граници на СЗО. Според редица изследвания замърсяването на въздуха може да прекрачи географските граници и да засегне хората на стотици километри от мястото, където в началото е зародило.

Тъй като климатът се трансформира бързо точно поради въздействието от страна на човешката активност, учените и откривателите се борят да намерят ъгъл от Земята, непокътнат от хората.

В първо по рода си проучване на биоаерозолния състав на Южния океан, откриватели от Държавния университет в Колорадо се заемат да изследват атмосферен район, който съгласно тях има възможност да е неизменен от човешката активност.
 Снимка 482226

Професор Соня Крайндвайс и нейният екип подозират, че въздухът над Южния океан (съвкупност от водите на Тихия, Атлантическия и Индийския океан към Антарктида) е минимум засегна от международните континенти. Това значи, че не съдържа аерозолни частици, създадени от човешка активност - в това число изгаряне на изкопаеми горива, засаждане на избрани култури, произвеждане на торове, изхвърляне на отпадни води и така нататък
 Коронавирусът, измененията в климата, замърсяването на въздуха и позитивните резултати от пандемията
Изненадващата изгода от ковид

Плюсовете от нашите минуси

Кораб със експерти пътува от Тасмания до ледниците на Антарктида, като по пътя учените взимат проби от въздуха. Изследователите вземат решение да проучат какво се съдържа във въздуха и от кое място идва, като за задачата употребяват бактерии, като диагностичен инструмент, с цел да извлекат свойствата на долната атмосфера.

С помощта на ДНК секвенция, учените схващат, че относително малко количество бактерии се отделят непосредствено от океана в околната среда. Така те откриват, че районът към Антарктида съвсем не е обиден от аерозолното замърсяване и праха от останалата част на света, което удостоверява и първичната им доктрина.
 Снимка 482225

Според Томас Хил, който академик и съавтор на проучването: " Аерозолите, контролиращи свойствата на облаците на Южния океан са мощно свързани с океанските биологични процеси и Антарктида наподобява е изолирана от разпространяване на микроорганизми и отсрочване на хранителни субстанции от южните континенти. Като цяло, това допуска, че Южния океан е едно от дребното места на Земята, което е минимално наранено от антропогенни действия ", написа CNN.

В изследването, оповестено в понеделник в списание Proceedings of the National Academy of Sciences, учените дефинират региона към Южния океан като " същински девствена ".
 Замърсяването на въздуха, коронавирусът, въглеродните излъчвания и удобният резултат от карантината
Как пандемията ни сподели какъв брой вредим на околната среда

Когато светът е спрял, въглеродните излъчвания намаляват
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР