Замърсяването на въздуха с отоплението на твърди горива като дърва

...
Замърсяването на въздуха с отоплението на твърди горива като дърва
Коментари Харесай

Замърсяването на въздуха с твърди горива може да се реши с 1500 лв. на домакинство


Замърсяването на въздуха с отоплението на твърди горива като дърва и въглища може да се реши с 1500 лева на домакинство. За задачата би трябвало да помогне страната с обезпечаването на средства на най-бедните и обществено слаби, с цел да сменят печките си, съобщи Красимир Владимиров, шеф на „ Ремонт строй 1 “ ЕООД. Цените на котле с пелети или газ стартират от 1500 лева и стигат до 5000 лева, изясни той. Отоплението на пелети или газ е по-ефективно, по-комфортно, като няма сажди и боклуци, разяснява Красимир Владимиров. Според него още по-евтино излиза в случай че на печките с дърва и въглища бъдат сменени малките врати с такива с горелка, която да може да пали пелети. Вратичката с горелка коства към 1200 лева, сподели още шефът на „ Ремонт строй 1 “.

Първото по-сериозно замърсяване за тази зима направи тематиката още веднъж значима. Първата неточност на управляващите е, че решенията не са ориентирани към същината на мръсния въздух, а точно - битовото отопление на твърди горива и горенето на боклуци. В личната си стратегия за деяние обаче Столичната община се концентрира повече върху колите, в сравнение с от твърдите или некачествени горива за отопление, които са повода за извънредно високото замърсяване през зимата. Данните в Националната стратегия за възстановяване на качеството на въздуха 2018 - 2024 година, която Световната банка изготви по поръчка на Министерството на околната среда и водите, демонстрират, че излъчванията на ФПЧ10 (фини прахови частици) в София са най-малко 10 пъти повече, в сравнение с тези от превоза.

Само по оперативна стратегия "Околна среда " се възнамеряват да се провиснал над 100 млн.лв. за замяна на отоплението в семейства, само че парите ще са ориентирани главно към филтри на комини и нови печки. Отделно се отпуска сумата от 474 лева на еднократни енергийни помощи за 210 хиляди бенефициенти - което са още над 99.5 млн. лева Парите на енергийно бедните обаче сега отиват главно за твърди горива.

Предложенията за пелети и по-чисти печки ще понижи замърсяването до някаква степен, само че ще коства доста старания и време, акцентира Красимир Владимиров. Освен това може да се направи нещо много по-бързо, въпреки и не изключително на ниска цена - да се наложи по-масово отоплението на ток. Някои калкулации демонстрират, че хиперинвенторните климатици може да са надалеч по-ефективен избор, само че и не по-скъп от пелетните печки. Ежегодната сума от 100 млн. лева плюс парите по оперативната стратегия плюс спомагателни държавни вложения биха могли да решат казуса, само че е нужна воля и стратегическо мислене.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР