Замърсяването на въздуха е глобална пандемия, с по-големи размери от

...
Замърсяването на въздуха е глобална пандемия, с по-големи размери от
Коментари Харесай

Д-р Симидчиев: Една печка на твърдо гориво замърсява, колкото 18 дизелови автомобила

Замърсяването на въздуха е световна пандемия, с по-големи размери от туберкулозата, СПИН-а и пневмонията взети дружно. Това съобщи в предаването „ Лице в лице ” пулмологът и ръководител на Сдружение „ Въздух за здраве ” доктор Александър Симидчиев. Той добави, годишно у нас 8 000 души стават жертви на фините прахови частици.

То варира приблизително сред 160 и най-много 180. В София има две системи за мерене на замърсяването на въздуха. Едното е формалната система, която е калибрираните уреди на Министерство на околната среда и водите – те са доста малцина. Другата е на „ Air Sofia ”, те имат над 300 датчика в София. Всяка една от двете има своите преимущества – едната мери тъкмо, а другата на мери на огромни дистанции. Ако се комбинират двете получаваме същинската картина.

Експертът уточни, че двете системи демонстрират съвсем единични стойности, като през днешния ден са посочили замърсяване шест пъти над нормата.

„ Източниците на замърсяване в съответния миг са токсична композиция от трафик, битово отопление и климат. Когато трите се съчетаят като през днешния ден се получава този резултат, в който ние дишаме една боза в котловината на София, тъй като няма вятър, който да издуха мръсотията ”

Симидчиев съобщи, че една печка на твърдо гориво на час гори, колкото пет огромни камиона или 18 автомобила. Пулмологът добави, че мръсният въздух е извънредно нездравословен за децата, тъй като техните дробове не са развити изцяло.

Д-р Симидчиев сподели, че фините прахови частици не повреждат единствено белите дробове, а всички органи в човешкото тяло.

„ Те минават през кръвоносната система – повреждат сърцето, мозъка, бъбреци, панкреас. Няма орган или система, който да не е обиден от фините прахови частици. Те влизат през белия дроб, той е входна врата. Ако инцидентно имате здрав ген и белият дроб не се повреди, минава към другите органи и си търси слабото място. Там, където имате едва място от мама и тате, там ще ви удари ”, съобщи пулмологът.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР