Замърсяване с азотен диоксид на натоварени кръстовища и булеварди в

Замърсяване с азотен диоксид на натоварени кръстовища и булеварди в ...

Натоварените кръстовища и булеварди в София са замърсени с азотен диоксид.


Замърсяване с азотен диоксид на натоварени кръстовища и булеварди в София е регистрирано по време на изследване на организацията AirBG. Автомобилите, при това дизеловите, са основен източник на това замърсяване. А изследването е правено през лятото, когато по принцип трафикът е по-слаб.

Средночасовата норма за концентрация на азотен диоксид е 200 микрограма на кубичен метър и според нормативите е допустимо да бъде превишена не повече от 18 пъти на година. Средногодишната норма за концентрация на отровния газ е 40 микрограма на кубичен метър.

Според изследването най-замърсеното с азотен диоксид място в София очаквано е най-натовареното кръстовище в града - това при Орлов мост. От няколко години там няма станция от официалната мрежа за следене на качеството на въздуха. Тя беше преместена заради изграждането на метрото.

От неправителствената организация са поставили уреди за измерване на концентрацията на азотен диоксид на това място, както и на още 29 локации, които са работили от юни до септември. Пробите са събирани на всеки 30 дни и са изпращани за анализ в лаборатория в Швейцария.

Данните показват, че на Орлов мост наличието на азотен двуокис във въздуха е 77.9 микрограма на куб.м средно за септември. Завишени концентрации са отчетени и по бул. "Драган Цанков", по бул. "Сливница" и по оживените кръстовища, обяви ръководителят на проекта AirBG Стефан Димитров. На 20 от общо 30 измервани места в София стойностите на опасния газ са в горните граници на нормата. Превишения са отчетени на между 6 и 9 от местата, на които е измервана концентрацията на газа в зависимост от месеца. През септември замърсяванията са по-чести, но и тогава уредите са преместени на по-натоварени пътни артерии.

Източник: mediapool.bg