Замърсяване с азотен диоксид на натоварени кръстовища и булеварди в

...
Замърсяване с азотен диоксид на натоварени кръстовища и булеварди в
Коментари Харесай

Натоварените кръстовища и булеварди в София са замърсени с азотен диоксид

Замърсяване с азотен диоксид на натоварени кръстовища и булеварди в София е записано по време на проучване на организацията AirBG. Автомобилите, освен това дизеловите, са главен източник на това замърсяване. А проучването е правено през лятото, когато по принцип трафикът е по-слаб.

Средночасовата норма за централизация на азотен диоксид е 200 микрограма на пространствен метър и съгласно нормативите е възможно да бъде превишена не повече от 18 пъти на година. Средногодишната норма за централизация на отровния газ е 40 микрограма на пространствен метър.

Според проучването най-замърсеното с азотен диоксид място в София предстоящо е най-натовареното кръстовище в града - това при Орлов мост. От няколко години там няма станция от формалната мрежа за следене на качеството на въздуха. Тя беше преместена поради построяването на метрото.

От неправителствената организация са сложили уреди за премерване на концентрацията на азотен диоксид на това място, както и на още 29 местоположения, които са работили от юни до септември. Пробите са събирани на всеки 30 дни и са изпращани за разбор в лаборатория в Швейцария.

Данните демонстрират, че на Орлов мост съществуването на азотен двуокис във въздуха е 77.9 микрограма на куб.м приблизително за септември. Завишени концентрации са регистрирани и по бул. " Драган Цанков ", по бул. " Сливница " и по оживените кръстовища, разгласи ръководителят на плана AirBG Стефан Димитров. На 20 от общо 30 измервани места в София стойностите на рисковия газ са в горните граници на нормата. Превишения са регистрирани на сред 6 и 9 от местата, на които е измервана концентрацията на газа според от месеца. През септември замърсяванията са по-чести, само че и тогава уредите са преместени на по-натоварени пътни артерии.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР