Замърсеният въздух в София предизвика столичани от пет квартала да

...
Замърсеният въздух в София предизвика столичани от пет квартала да
Коментари Харесай

Две трети от автомобилите у нас не отговарят на съвременните екологични изисквания

Замърсеният въздух в София провокира столичани от пет квартала да излязат на митинг. Недоволни от въздуха, който дишат, са още от Пловдив, Благоевград, Видин, Русе и други обитаеми места. Проблемът е изключително сериозен през зимата когато с изключение на ниска слоеста облачност, която задържа въздушните маси ниско над повърхността, фините прахови частици внезапно се покачват и поради отоплението на твърдо гориво, а изгорелите газове от колите се задържат в атмосферата. Това е дългогодишна борба, тя изисква доста старания, изисква и сериозен ангажимент на всички, с цел да се оправим с казуса, сподели в студиото на Българска национална телевизия " Денят стартира " ръководителят на Комисията по околната среда и водите Ивелина Василева. Тя изясни, че в годините се трансформират индикаторите във връзка с замърсителите на въздуха. В България в обитаемоте места към този момент няма проблем с други замърсители като азотни оксиди. Но казусът с фините прахови частици продължава да бъде на дневен ред е годен за 29 огромни града у нас.

Столична община предлага няколко законодателни начинания. Едната е да се дефинират стандарти за продаваното твърдо гориво. Оказва се, че и богатите в " Бояна " си купуват мокри дърва за огрев, и бедните във Видин имат същия проблем. Още септември месец е направено взаимно съвещание на Комисията по околна среда и Комисията по опазване на здравето за чистотата на въздуха. Те са уверени, че би трябвало да се работи за рационализиране на административната уредба. През 2016 е образувана работна група за разработване на стандарт, който да е използван за въглищата за битово отопление. Трябва да се вкара непоколебим стандарт и да не се употребяват въглища с високо наличие на сяра и пепел, изясни Василева.

Като други начинания за подобряването на качеството на въздуха е развиването на градския превоз и закупуването на екологични рейсове и мотриси за метрото за София, да вземем за пример. Ивелина Василева уточни, че е стартирана стратегия за поощряване хората да закупуват електрически автомобили - транспортни средства, които нямат мотор с вътрешно горене, а употребяват електромотор, захранван от батерия. Василева добави, че би трябвало да се предизвиква и потреблението на градския превоз като той се усъвършенства непрекъснато. Председателят на екологичната комисия в Народното събрание разяснява още, че две трети от колите в България са на възраст над 20 години, което значи, че не дават отговор на актуалните екологични условия. Василева съобщи, че ще има финансови тласъци за закупуването освен на електрически автомобили, само че и на хибридни такива -превозни средства с електрически мотор и дребен мотор с вътрешно горене. Според Ивелина Василева миенето на улиците в градските зони също способства за намаляването на замърсяването на въздуха.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР