Зам.-шефката на Европейския парламент Ева Каили от Гърция и още

...
Зам.-шефката на Европейския парламент Ева Каили от Гърция и още
Коментари Харесай

Луд скандал тресе Европарламента! Арести за корупция

Зам.-шефката на Европейския парламент Ева Каили от Гърция и още четирима души са арестувани в Брюксел по съмнение в корупция. Запечатани са офисите на асистенти на двама евродепутати. При обиски е конфискувана забележителна сума пари в брой.

Разследват се опити на страна от Персийския залив да въздейства върху решенията на Европейския парламент посредством незаконна група, внедрена в институцията. През ноември Ева Каили е взела участие в спор в Европарламента, отдаден на Катар и изрично е защитила страната в обвиняванията за неспазването на трудовите права.
-->
Каили е била арестувана за разпит, както и други обвинени, които са били част от мрежа за корупционни схеми.

44-годишната Ева Каили е някогашна телевизионна водеща в гръцката телевизия и е евродепутат от 2014 година.

Отведен за разпит е и някогашен евродепутат от групата на Социалистите и демократите. Общото сред всички забъркани е връзката с Италия.

" Федералната прокуратура стартира следствието преди няколко месеца. То е по съмнения за корупция, пране на пари и незаконна организация. Потенциалната корупция е от страна от Персийския залив към Европейския парламент. Целта е да бъде изработен опит за смяна на политическите или икономическите решения на Европарламента ", съобщи Ерик ван Дойсе, представител на Федералната прокуратура на Белгия.

Съмненията са, че на представители на институцията са предлагани огромни суми пари и дарове, с цел да прокарват непознати ползи. Официално не се показва страната, която е желала да упражнява въздействие, само че съгласно белгийски издания става дума за Катар и опитите да лобира за Световното по футбол, което сега се организира там.

Гръцки и белгийски медии напомнят, че на 21 ноември Ева Каили е взела участие в спор в Европарламента, отдаден на Катар. Тя изрично е защитила страната, заявявайки, че там се съблюдават трудовите права. Преди Мондиала към Доха бяха отправени остри обвинявания, че стотици служащи са починали по време на построяването на оборудванията за шампионата.

В рамките на интервенцията са претърсени 17 места в Брюксел. Иззети са компютри и мобилни телефони.

" Най-изненадващо на един от адресите беше открита забележителна сума пари - 600 хиляди евро. Собственичката на тези пари ще би трябвало да изясни по какъв начин са се озовали в дома ѝ ", добави Ерик ван Дойсе.

След тези известия групата на Социалистите и демократите популяризира изказване, в което даде обещание цялостно подпомагане на следствието. Групата ще предложи да бъде спряно разискването в Екологичен потенциал на въпроси, свързани с страни от Залива, изключително във връзка с визовата политика и подготвяни визити. Гръцката ПАСОК разгласи, че изключва Ева Каили от партията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР