- Зам.-председателят на Има такъв народ Тошко Йорданов повтори няколко

...
- Зам.-председателят на Има такъв народ Тошко Йорданов повтори няколко
Коментари Харесай

Политологът Иво Инджов: Партиите, които полегнат на Слави, щ...

- Зам.-председателят на " ИТН " Тошко Йорданов повтори няколко пъти, че препоръчаният състав на кабинета с министър председател Пламен Николов е финален и други промени няма да има. Не звучи ли прекомерно ултимативно такава позиция?

- Такъв вид на политическо държание и връзка е недопустимо. Още по-малко, когато твоята парламентарна група има единствено 65 депутати и желае поддръжката за сформиране на държавно управление от още три партии, две от които имат доста ясни хрумвания и визии по какъв начин би трябвало да наподобява политиката в България след ерата „ Бойко Борисов”. Това са „ Демократична България” и „ Изправи се БГ! Ние идваме!”. Партията на Слави Трифонов затвърди усещането за един заповеднически жанр на държание, който беше заложен още при оповестяването на първия <210> проектокабинет. Те работят по способ: Ето ви министрите, в случай че сте съгласни с тях, гласувайте ги - вършим държавно управление. Ако не сте съгласни - отиваме на нови избори! Само че този модел на държание може да изиграе доста неприятна смешка на Има Такъв Народ, в случай че се отиде на избори, тъй като хората си задават от ден на ден въпроси към метода, по който се излъчва този кабинет - към неговия личен състав и политическите планове на евентуалната ръководеща мощ.

В естествените демокрации се знае още при започване на предизборната акция кой ще е министър председател при победа на партията

Има да се вземат решение мощни политически проблеми, а това не става единствено с експертно-мениджърски метод

Ако кабинетът на Има Такъв Народ мине с поддръжка на Движение за права и свободи, това ще е ритуално самоубийство



- Г-н Инджов, ще препъне ли „ Демократична България” оферти кабинет от партията на Слави Трифонов?

- Самият факт, че на срещата с Има Такъв Народ не отидоха водачите Христо Иванов и Атанас Атанасов, е индикативен за отношението на Демократична България към подобен жанр на държание и към проектосъстава на държавното управление на партията на Трифонов. Към днешна дата най-вероятно тя няма да го поддържа. Недоволството на „ Демократична България” и „ Изправи се БГ! Ние идваме!” може да бъде дефинирано в три сфери. Първо, по този метод не се подхожда към съдружни сътрудници - да бъдат поставяни пред свършени обстоятелства. На второ място, има доста въпросителни към състава и гарнитурите на кабинета, предлаган от Слави Трифонов. Например това бе номинацията за министър председател на Петър Илиев при първите диалози, за която Има Такъв Народ отхвърлиха първоначално, само че другите три партии потвърдиха, че това е номинацията. И на трето място,

има оправдани възражения във връзка с програмните планове на тази партия.

Такива политики, които те желаят да осъществят, станаха ясни от това послание на Слави Трифонов, когато показа кандидатурата на Николай Василев за министър председател, оттеглена след това. Досега нямаме стратегия за ръководство на Има Такъв Народ, а единствено програмна декларация, изчетена от парламентарната естрада. Те са дали обещание, че ще показват стратегия за ръководство до няколко дни. Това звучи извънредно несериозно. Да нямаш едни 10 страници кои са ти цели в ръководството и да криеш до последния миг имената на министрите! В естествените демокрации се знае още при започване на предизборната акция кой ще е министър-председател, в случай че партията завоюва изборите. Това е честно по отношение на бъдещите сътрудници, електората и политическите съперници.

- Обичайните неточности на новобранци в политиката ли вършат хората на Слави?

- Ако приемем, че са новобранци, това в известна степен би ги оправдало. Ако използваме тяхната терминология - все едно че те ще изчегъртват модела ГЕРБ сам-сами. Не става по този начин, това е недопустимо. Още повече че имахме един жанр на ръководство повече от 10 години, против който „ Има подобен народ” с право недоволства.

- Как ще коментирате номинираните министри от втория вид за кабинет на Има Такъв Народ ?

- На този стадий прави усещане, че като се изключи 2-3 имена тези министри като цяло са специалисти. Кабинетът обаче ще бъде партиен - множеството министри са депутати или в партийните структури на Има Такъв Народ. Но те са безусловно незнайни и непознати - явно са минали през кастинга на Слави Трифонов. Аз не ги асоциирам с някаква обществена идея. Няма отбрана на някаква позиция, която да ни разреши да ги разясняваме в дълбочина. Създаде се усещане, че с този облик, в който те влизат като претенденти за министри, те

по-скоро ще са реализатори на партийната воля, а няма да имат лична политическа позиция.

Има няколко имена, които си заслужават коментар. Предложеният за министър на външните работи Ради Найденов бе обвързван с Национална движение „Симеон Втори". Имаше възражения по тази линия при представянето на първия кабинет. Гроздан Караджов бе народен представител от Реформаторския блок и е непосредствен до Иван Костов. Петър Илиев е най-спорната фигура. Веднъж името му бе вкарано в оборотите като предстоящ министър-председател. Има медийни изявления за мощни съмнения за плагиатство в един негов труд. Смущаващо е, въпреки да не е нелегално, че той е почетен консул на островната страна Барбадос. А тя е офшорна зона. Това насочва някакво обръщение към необятната общност.

- С Теодора Ганчовска може да влезем и в клуба на страните с жена министър на защитата. В същото време Военното министерство започва три амбициозни стратегии за рационализация на армията. Две от тях са на стадий, при който още могат да бъдат спрени. Каква ще е ориста им?

- Нищо не се знае каква е позицията за тях на Теодора Ганчовска. Иначе, в случай че тя тежи на поста, би било добре. Въпросът е, че тя, а и бъдещите министри нямат явен политически профил. Почти нищо пък не се знае и за претендента за министъра за околната среда Силвия Бакърджиева. Прочетох на едно място, неофициална информация, че е работила като специалист в това министерство, а по-късно е основала някаква организация. Това е основен бранш за стопанската система! Той ще бъде привързан с развиването на Зелената договорка.

Това е безусловно несериозно отношение към бъдещите сътрудници, които биха подкрепили бъдещето държавно управление,

само че и към българските жители. Разбирам концепцията на Слави Трифонов и хората към него - да наложат нови, неопетнени лица, с положителни професионални автобиографии. Ситуацията у нас е такава, че има да се вземат решение мощни политически проблеми. Това не става единствено с експертно-мениджърски метод.

- Ако в последна сметка се стигне до гласуването на кабинета на Пламен Николов с решаваща поддръжка на Движение за права и свободи, какви последствия ще има това за „ Има подобен народ”?

- Ще създадат ритуално самоубийство през цялото време и няма да изкарат и няколко месеца. Бойко Борисов ще им натяква това непрекъснато. И съгласно мен ще има и митинги, в случай че стане ясно, че кабинетът има поддръжка от Движение за права и свободи.

- Печели или губи Корнелия Нинова от благосклонното отношение на Българска социалистическа партия към Има Такъв Народ?

- Ако се стигне до сформиране на държавно управление, Нинова ще укрепи позициите си в партията в кратковременен проект. В средносрочен ще загуби, тъй като доста безрезервно до момента подхожда по отношение на офертата на Има Такъв Народ. Очевидно управлението на Българска социалистическа партия разчита на декларацията на партията на Слави за съблюдаване на програмните планове. Но има много огромни разлики сред това, което са заявявали Има Такъв Народ, и предизборната стратегия на социалистите. Това ясно пролича от желанието на Николай Василев да се приватизира Българската банка за развиване и да се дадат на концесия автомагистралите.

Нинова бе учудващо калаборативна, до момента в който би следвало тя да има най-вече разлики с „ Има подобен народ”

Затова Демократична България е в по-печеливша позиция спрямо Българска социалистическа партия. Нейните симпатизанти са срещу поддръжка на кабинет при тези условия. И има действителен късмет да си вдигне резултата при едни предварителни избори. А това не важи за Българска социалистическа партия - те евентуално ще си влошат резултата.

- Важен въпрос е и какво става с ГЕРБ при възможни нови предварителни избори?

- Най-вероятно ГЕРБ ще продължи да върви надолу – ще се показа по-слабо. Това ще зависи от дейностите на идващото служебно държавно управление в случай че се стигне до подобен сюжет. ГЕРБ няма да се срине незабавно, тъй като има властови капацитет - кметове във значими области. Въпреки че бе внезапно стеснен купеният избор, някои не престават да симпатизират на партията на Бойко Борисов - по персонални ползи или по персонални убеждения. Тенденцията обаче е ГЕРБ да се свива като въздействие. Това ще си проличи най-ясно на локалните избори идващите две години.

- Спекулира се с опцията Петър Стоянов да стане претендент на десницата за президент. Доколко е допустимо това?

- Ако съм на мястото на Петър Стоянов, даже не бих се връзвал на такава опция. Няма логичност. Плюс това той би трябвало да стане лице на ГЕРБ. А не върви да си бил лице на Съюз на демократичните сили и в този момент - на партията на Борисов. В същото време Румен Радев е във напредък - значително на личната си политическа тежест, само че също по този начин и поради триумфите на служебното държавно управление.

Визитка:

Доц. доктор Иво Инджов е учител по публицистика във ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий “ и специалист по политически връзки. Има издадени няколко книги по проблеми на медиите и публицистиката. Работил е като публицист в разнообразни печатни медии.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР