Зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов изрази надежда

...
Зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов изрази надежда
Коментари Харесай

Д-р Брънзалов: БЛС няма да позволи лекари да работят безплатно

Зам.-председателят на Българския лекарски съюз доктор Николай Брънзалов изрази вяра да се прояви политически разсъдък и Народното събрание да гласоподава бюджета на здраве, " тъй като от това зависи здравето на всички българи ". 

" Всички политици в предизборните акции пишат, че опазването на здравето им е приоритет. Не се получава на процедура. Да мислят в една посока и да са удовлетворени лекари и пациенти ", уточни той в предаването " Денят ON AIR ". 

По думите му парите за здраве няма по какъв начин да бъдат понижени.

" 8,15 милиарда лева на 6,5 млн. здравноосигурени лица в България - пада се по към 1200 лева годишно, по 100 лв. месечно за здраве. В тези 100 лв. влиза: раждане на бебе, детска консултация, слагане на безвъзмездни ваксини, острите случаи, профилактични прегледи на всички жители, диспансерно наблюдаване, съвещания със експерт, хоспитализациите, закупуването на медикаменти и поддържане на лечебните заведения ", изясни доктор Брънзалов.

Пред Bulgaria ON AIR той акцентира, че имаме доста да наваксваме спрямо другите европейски страни.

" Доволен съм, че към този момент през бюджета на НЗОК се вършат политики, които изместват тежестта. Няма да позволим като Лекарски съюз да се карат нашите сътрудници да работят против 0 лв.. Примерно - клиничните процедури, които се вършат за онколечение. След правене на този протокол, пациентът си получава гратис лекарството, а аптеката получава пари за това, че отпуска това лекарство ", сподели още доктор Брънзалов.

Зам.-председателят на БЛС означи, че сме имали 2 млн. хоспитализации и упорстват тези размери да бъдат понижени, а цените на клиничните пътеки да бъдат увеличени. 

Личните лекари на драго сърце ще правят предварителна защита, само че се надяват да не правят само те профилактичните прегледи, стана ясно още от думите на госта.

" Първата стъпка е осведомителна акция по всички медии. Обществото не знае какво включва профилактичният обзор ", посочи доктор Брънзалов.

Той споделя мнението, че има интервенция в ръководството на НЗОК поради ресурса на Касата. Управителят и подуправителят не би трябвало да бъдат избирани от Народното събрание, а посредством конкурс, счита лекарят.

" Трябва да има изясненост с кои медикаменти разполага България, за какво не разполага с тези, които би трябвало да има. Пътуват хората до Турция за медикаменти. Изписвам предписания електронно и на хартия. Електронното здравно досие би трябвало да бъде налично от общопрактикуващите лекари ", съобщи още доктор Брънзалов.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР