Зам.-правосъдният министър Борислав Ганчев ще отговаря пред правната комисия на

...
Зам.-правосъдният министър Борислав Ганчев ще отговаря пред правната комисия на
Коментари Харесай

Зам-правосъдният министър Борислав Ганчев ще отговаря в НС за БГ законопроекта Магнитски

Зам.-правосъдният министър Борислав Ганчев ще дава отговор пред правната комисия на Народното събрание във връзка изтеклия в медиите БГ законопроект " Магнитски ", чието публично наименование е " Закон за ограничения за предварителна защита и отбрана на националната сигурност от опасности за икономическата и финансовата система на страната ".

Текстовете му взривиха политическата сцена у нас и скандализираха юридическата общественост, събирайки еднопосочната оценка като " мракобесни " и " фашистки ".
Към този миг никой не се припозна като създател на този вид, а от Правосъдното министерство обясниха, че при тях се готвят два-три разновидността, на изтеклият в медиите не е под тяхното авторство. Въпреки това към този миг различен вид не прочут.

Проектът, от които излиза наяве, че ще се вършат черни описи на бизнеси и притежатели, възмути юристите поради текстове, които влизат в несъгласие с Конституцията.

Гласуваното през днешния ден предложение да бъде изслушан Ганчев бе на Ива Митева от " ИТН ". " Дълбоко се колебая, че това, което изтече в медиите, е писано от тази работна група в Министерството на правораздаването ", сподели Митева. Тя обаче добави, че до 24 март ведомството е трябвало да изготви план и да каже, до каква степен е стигнало.

Хамид Хамид от Движение за права и свободи обаче предложи не Борислав Ганчев, а вицепремиерът Асен Василев да бъде извикан за пояснение в правната комисия. " Да го изслушваме във връзка съвещание на 18 май от 15 ч. в зала " Колегиум " в Министерството на финансите по точка, която визира интернационалните ограничаващи ограничения и във връзка това кой план е прегледан на съвещанието ", прикани Хамид Хамид, само че болшинството в комисията гласоподава срещу.

Дебатът преди гласуването продължи към половин час. Атанас Славов от Демократична България изясни, че правенето на законопроект не предстои непосредствено на парламентарен надзор. " Не ми е известно да се показват планове, които не се за законопроекти. След като Министерството на правораздаването сподели, че изтеклият план не е готвения от тях, да се вършат внушения, не е правилно ", сподели Славов. Той увери, че ще поддържат да пристигна Борислав Ганчев да изясни пред правната комисия.

Мирослав Иванов от " Продължаваме промяната " попита каква е задачата - комисията да се трансформира в проверяващ орган, да ревизира кой, какво, по кое време е споделил. " Да си играем игрички и да привикваме всеки министър или всяка работна група е загуба на време ", добави Мирослав Иванов.

" Това е сериозен въпрос, колкото и да се пробвате да си трансферирате топката от едната на другата партия в ръководещата коалиция ", сподели Екатерина Захариева от ГЕРБ.

Според Филип Попов от Българска социалистическа партия " тези трудове са несъвместими с демократичните устои на България ".

Христо Иванов от Демократична България увери, че поддържа чуването на заместник-министъра, само че прикани да не се вършат обществени следствия кой какво е написал. Според Иванов Асен Василев трябвало да бъде поканен, когато може да пристигна, през днешния ден нямал опция. Милен Матеев, който е началник на правната комисия, посочи, че Асен Василев на следващия ден щял да бъде в Народното събрание, където можело да бъде питан, което пък разгневи Анна Александрова от ГЕРБ.

Крум Зарков от левицата поздрави опозицията, че е съумяла да извлече дял от създалата обстановка и да направи нещо от нищо, тъй като това което било оповестено, не било законопроект.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР