Зам.-министрите Красимир Ципов и Стефан Балабанов (най-вляво и най-вдясно), главсекът

...
Зам.-министрите Красимир Ципов и Стефан Балабанов (най-вляво и най-вдясно), главсекът
Коментари Харесай

През 2017 г. МВР не успяло да разкрие само убийството на данъчния шеф


Зам.-министрите Красимир Ципов и Стефан Балабанов (най-вляво и най-вдясно), главсекът Младен Маринов и министър Валентин Радев. Сн.: Министерство на вътрешните работи

Министерство на вътрешните работи не е съумяло да разкрие едно-единствено съзнателно ликвидиране през 2017 година Става въпрос за показното нападение на шефа на спецзвеното в Национална агенция за приходите " Фискален надзор " и някогашен служител на реда Иво Стаменов, който бе прострелян измежду бял ден на 18 декември м.г. на централната столична ул. " Дунав " и по-късно умря на 12 януари.

Това стана ясно от годишния доклад на силовото ведомство, показан във вторник от вътрешния министър Валентин Радев и основния секретар Младен Маринов.

" Не бих споделил, че няма прогрес, просто все още няма какво да споделим ", сбито съобщи професионалният ръководтел на Министерство на вътрешните работи, помолен да разяснява какво се случва с следствието на убийството, дефинирано в края на м.г. от финансовия министър Владислав Горанов като " изстрел против страната и държавността ".

Стрелбата против Стаменов бе последвана от показния разстрел на близкия до ГЕРБ бизнсмен Петър Христов, който бе погубен още веднъж измежду бял ден на 8 януари пред офиса му в столичния кв. " Манастирски ливади ". Засега от Министерство на вътрешните работи не разполагат със обвинени и за това нападение.

Според статистиката убийствата през м.г. са се нараснали с 20% по отношение на броя им през 2016 година От общо 95 регистрирани са разкрити 94. Разкриваемостта отбелязва растеж от 14% по отношение на 79 регистрирани и 67 разкрити покушения през 2016 година Миналата година в София са станали 27 убийства, следват Плевен – с 11, Стара Загора – с 10 и Пловдив – с 9.

" Аз доста пъти споделям, че това е едно от закононарушенията, които няма по какъв начин да бъдат скрити – постоянно като има ликвидиране има тяло или мъртвец и това е, може би по този начин, лакмус в това до каква степен е правилна и статистиката, която даваме ", поразмишлява на фона на оптимистичните числа министър Радев без да визира въпроса за какво Министерство на вътрешните работи обичайно си остава некомпетентно да разкрива поръчкови разстрели.

Само преди няколко дни Евростат пък показа статистически данни за 2016 година, съгласно които България се подрежда на четвърто място в Европейски Съюз по брой убийства на глава от популацията. Преди страната ни бяха единствено трите балтийски страни – Литва, Латвия и Естония.

Допълнителните 100 млн. лева стигат до чиновниците на 1 март

Министерство на вътрешните работи шефът употребява годишния си доклад, с цел да напомни, че отпуснатите от държавното управление спомагателни 100 млн. лева за нарастване на заплатите в системата за първи път ще стартират да се разпределят към чиновниците на 1 март.

Оттогава всички работещи във вътрешното министерство ще получават приблизително с по към 81 лв. от горната страна на досегашните си хонорари. При някои от тях нарастването ще 14-15%, а при други ще доближи даже 20 на 100, според от заплатата, която са получавали до момента, изясни Радев

Министърът не пропусна да напомни за следващ път, че ръководещите към този момент обмислят ново 10-процентно нарастване следващата година, както и по-късно – " колкото би трябвало и малко повече от инфлацията ".

Предизборното заричане за нови 1000 служители на реда към този момент е изпълнено

По отншение на предизборния приоритет на ГЕРБ да назначи най-малко 1000 нови униформени, които да се борят с битовата престъпност в селата и по-малките обитаеми места, Валентин Радев регистрира това заричане като дефинитивно изпълнено – част от новите мобилни групи, обикалящи селата в разнообразни региони на страната, към този момент работят.

Към края на февруари новоназначените униформени в Министерство на вътрешните работи са 1342-ма, от които 326 души в жандармерията, 198 – в Главна дирекция " Национална полиция " и 818 в Столична дирекция на вътрешните работи и Областната дирекция на ведомството в София. В същото време системата са напуснали малко над 300 души.

" Очевидно ние сме създали това, което е допустимо и сме го написали в текста в програмата и там написа: териториално систематизиране на кадрови запас за увеличение на униформения полицейски състав в дребни и приблизително огромни обитаеми места посредством назначение на най-малко 1000 униформени чиновници от полицията и жандармерията. Ето за този метод за увеличение и систематизиране на този запас е направено посредством тези мобилни групи – да имат наличие те и там, където няма полиция или пък по някаква причина е обезселено и сме преместили (полицаите) ", разяснява Радев.

Уточни и, че въпросните мобилни групи обикалят селата без достъп до локална полиция, с цел да могат " жителите да дават някакви сигнали, а те (мобилните групи) минават и нощно време, само че те тогава не се виждат ".

От думите на Министерство на вътрешните работи шефа обаче стана ясно, че това изобретение надали ще промени осезаемо криминогенната конюнктура в страната поради обстоятелството, че 74% от закононарушенията се правят в градовете, а едвам 16% са – в селата.

" Всеки, който отиде в огромния град, става незабележим, безусловно, и си мисли, че там може да прави, каквото не го е правил на село, тъй като всички го познават там – от преподавател, от даскал, от попа или там в случай че има военни или някакви други ", означи още Радев.

Кърджали, Смолян, Силистра и Пловдив – най-спокойни в страната

От систематизираните данни на Министерство на вътрешните работи излиза наяве още, че престъпността е демонстрирала известно активизиране през м.г. От към 103 000 през 2016 година, записаните закононарушения са достигнали към 104 000 през 2017 година

В топ 10 на градовете с най-вече престъпни прояви на глава от популацията води Бургас, следван от София-град, Плевен, Варна, Враца, Видин и Перник. Най-малко закононарушения пък са осъществени през м.г. в Кърджали, Смолян, Силистра и Пловдив.

Като тревожна наклонност Валентин Радев уточни занижената възрастова граница – усилват се причинителите на закононарушения на сред 14 и 17 години. Най-активни в масивите на Министерство на вътрешните работи по традиция остават хората на сред 18 и 30 години.

75% от домовите обири и към 85% от телефонните измами са неразкрити

Вътрешният министър регистрира и спад от 2% при разкриваемостта на грабежите по отношение на 2016 година на фона на данните, че през предходната година са регистрирани със 141 грабежа по-малко.

Със 7% по-малко са бгили кражбите през 2017 година спрямо миналата година, като Министерство на вътрешните работи следи позитивна наклонност и при домовите обири, при които има спад от 19%. Така или другояче обаче, към 75% от тези закононарушение остават неразкрити.

По този индикатор достиженията на Министерство на вътрешните работи по линия на телефонните измами са по-лоши. През 2017 година вътрешното министерство не е съумяло да разкрие близо 85% от тези случаи. Все отново телефонните измами са намалели с 8% по отношение на 2016 година Кражбите на моторни транспортни средства пък означават спад от 27 на 100. По отношение на миграционния напън върху границите ни, министър Радев регистрира спад от 84%.

Той означи като триумф и взаимните дейности на Министерство на вътрешните работи, МОН и общественото министерство за връщане на деца, напуснали прибързано просветителната система. От средата на м.г. взаимните екипи бна трите ведомства посетили над 100 000 адреса, вследствие на което над 11 000 деца са били върнати в детските градини и учебните заведения. Впоследствие обаче към 1500
още веднъж са напуснали системата.

" Представете си – отиват една група или трима-четирима, нормално с тях има служител на реда, обществен служащ, има и човек от просветителната система – агитираме родителите, те се съгласяват, детето потегля, върви известно време и по-късно стопира да върви. И в този момент отначало почваме да обикаляме тези адреси, само че ще го вършим до момента в който би трябвало, тъй като този механизъм е доста значим, с цел да не се " възпитават " нарушители. Те не отидат ли на учебно заведение – след дребните класове, както ни убеждават експертите от Министерството на образованието, по-късно доста елементарно минават в редиците на нарушителите ", аргументира претекстовете на ръководещите Радев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР