Зам.-министърът на правосъдието Георги Николов е обсъдил мерките за борба

...
Зам.-министърът на правосъдието Георги Николов е обсъдил мерките за борба
Коментари Харесай

Георги Николов към Диан Шмит: В България е налице необходимата законодателна рамка на борба с трафика на хора

Зам.-министърът на правораздаването Георги Николов е разискал ограниченията за битка с трафика на хора с координатора на Европейския съюз /ЕС/ Диан Шмит . Работната среща бе част от поредност срещи на госпожа Шмит с представителите на институциите у нас, ангажирани с противопоставяне на това закононарушение, оповестиха от ведомството. 

Фокусът на диалозите е настоящата обстановка и дейностите, които са нужни на европейско равнище, в подтекста на осъществяването на Стратегията на Европейски Съюз за битка с трафика на хора /2021-2025/ и нуждата от промени на Директива 2011/36/ЕС по отношение на предотвратяването и битката с трафика на хора и отбраната на жертвите от него.

На срещата участваха още ръководителят на Националното бюро за правна помощ /НБПП/ Наталия Илиева и заместникът й Лилия Симеонова.

Заместник-министър Николов осведоми, че в България е налице нужната законодателна рамка – наказателно правна уредба, въведена през 2007 година, както и механизъм за финансова отплата за потърпевши от трафик на хора.

„ От началото на тази година към Министерството на правораздаването е основан и Съвет за криминологични проучвания, като една от тематиките, по които работи той, е предварителна защита и трендове, свързани с трафика на хора “ , сподели още Николов.

Той добави, че към него е образувана и работна група от магистрати и представители на академичната общественост, които да дадат оферти за промени в наказателно правната уредба до края на годината.

Шмит показа, че на равнище Европейски Съюз резултатите във връзка с наказателното гонене и неоправдателни присъди не са положителни , защото разкриването на този тип закононарушение изисква интернационален запас, с оглед трансграничния им темперамент.

Тя регистрира като стъпка напред у нас криминализирането на действия, осъществени от лица, ползващи жертви на трафик на хора за разнообразни цели (чл. 159в от НК).

Председателят на НБПП Наталия Илиева обясни настоящите процедури у нас, посредством които потърпевшите от трафик на хора могат да получат безвъзмездна правна помощ – посредством районните центрове към адвокатските препоръки в страната и Националния телефон за правна помощ, както и посредством назначение на длъжностен бранител в досъдебните и правосъдните производства.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР