Зам.-министърът на културата проф. д-р Борислава Танева се срещна днес

...
Зам.-министърът на културата проф. д-р Борислава Танева се срещна днес
Коментари Харесай

Зам.-министър Танева се срещна с Андраш Деметер

Зам.-министърът на културата проф. доктор Борислава Танева се срещна през днешния ден в Министерството на културата с Андраш Деметер, държавен секретар в Министерството на културата на Република Румъния.

В срещата от българска страна участваха доктор Петър Миладинов – шеф на отдел „ Международно съдействие и европейски стратегии “, а от румънска – Аурелиа Домницияну – министър-съветник в посолството на Румъния у нас.

   По време на диалога зам.-министър Танева и държавният секретар Деметер разискаха опциите за активизиране на двустранния културен продан сред страните ни и по-специално – в подтекста на Дунавския район. Обединиха се към тезата, че в този район има нужда от по-мащабни стратегически културни планове с огромна добавена стойност, които да са от голяма важност за общностите, като проф. Танева посочи, че и все още има засилено съдействие сред обособени културни организации от двете страни на Дунава и би било добре, при планирането на следващи стъпки, това да бъде регистрирано и те също да бъдат включени в бъдещото съдействие.

   От своя страна доктор Петър Миладинов предложи да бъде рестартирана дейната работа по правенето на план на съглашение за двустранно съдействие в региона на културата сред България и Румъния, като в него биха могли да залегнат и съответни начинания. Също по този начин предложи да бъде премислена опцията страните ни да се включат дружно в някои от европейските културни направления, създадени от Европейския институт за културни направления в Люксембург. Държавният секретар Деметер добави, че би могло да се намерения и за опция за по-дълъг период на бъдещото съглашение, с цел да могат умерено да бъдат планувани и осъществени културни начинания от дълготраен темперамент. Министър-съветник Домницияну предложи в съглашението като обособена глава да залегне културното съдействие, касаещо Дунавския район.

   В края на срещата зам.-министър Танева и държавен секретар Деметер показаха удовлетворението си от позитивния разговор и от подхванатите първи стъпки по задълбочаване на културното партньорство сред страните ни и по-специално – по линия на Дунавския район.  

   В рамките на Фестивала „ Пиано Екстраваганца ” нощес в зала „ България ” се организира откриващ концерт, отдаден на 15-ата годишнина от приемането на България и Румъния в Европейския съюз. Акцент в него бе присъединяване на Националния юношески симфоничен оркестър на Румъния под диригентството на Маестро Кристиан Мандял и солистите Минчо Минчев и Людмил Ангелов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР