Зам.-кметът на София Мирослав Боршош се обяви в подкрепа на

...
Зам.-кметът на София Мирослав Боршош се обяви в подкрепа на
Коментари Харесай

Зам-кметът на София Мирослав Боршош се обяви в подкрепа на Младежкия театър в опитите му да запази сградата си

Зам.-кметът на София Мирослав Боршош се разгласи в поддръжка на опитите на Младежкия спектакъл „Николай Бинев“ да резервира част от постройката си, към която апетити има КЕВР. Боршош разгласява отворено писмо до премиера Кирил Петков, в което го приканва неотложно да приключи похищението.

Ето текста на писмото на Боршош:

Отворено писмо в поддръжка на Младежки спектакъл „ Николай Бинев “

Уважаеми господин Петков,
Както сподели поетът Иван Ланджев по случай 24 май: „ Езикът умее да отсява – изключително когато има за асистент времето. Затова нормално, без да се замисляме, споделяме „ по времето на Яворов “ и не се сещаме за министрите по това време. “.
Нека не позволяваме съвремието ни да се запомни със заличаването на местата, където хората на изкуството могат да работят и да творят!
С отнемането на част от пространството на Младежки спектакъл „ Николай Бинев “, Вие в действителност ще отнемете част от културното пространство на София и от смисъла на театъра в България, а това е неприемливо. Традициите и ролята на този спектакъл заслужават Вашата поддръжка, а не той да бъде ограбван от служители.
Призовавам Ви неотложно да прекратите похищението.
В очакване на Вашето решение,

Мирослав Боршош
Заместник-кмет по просвета на град София

Младежкият спектакъл излиза на митинг в понеделник пред постройката на театъра. Причината е желанието на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) за придобиване на парцел, който е част от постройката на театъра.

„ През месец февруари 2022 година Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) входира кореспонденция в Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ), в която декларира желанието си да придобие безплатно парцел, който е част от постройката на Младежки спектакъл, потвърждавайки, че парцелът ни е с „ отпаднала нужда “. Имотът, който е благосъстоятелност на Младежки спектакъл и за който театърът има акт за държавна благосъстоятелност, и който изрично не е с отпаднала нужда – даже в противен случай! Младежки спектакъл възнамерява основаването на напълно нова сцена за куклен спектакъл, която да даде опция на нашите най-ценни и обичани фенове – децата, да се насладят на магията на кукления спектакъл “, написа в известието на Младежкия спектакъл в формалната им страница във фейсбук.

„ Във връзка със запитването на КЕВР от 25.02.2022 година, постъпило в Министерство на регионалното развитие на 04.03.2022 година, Министерство на районното развиване и благоустройството изисква от Министерство на културата и Младежки спектакъл мнения дали визираният парцел е с отпаднала нужда с оглед опцията за угаждане настояването на КЕВР. Ръководството на Младежки спектакъл изготвя шест страници мнение, в което стимулирано и изрично декларира, че пространството не е с отпаднала нужда и театърът към този момент е подхванал стъпки за превръщането му в сцена за куклен спектакъл според художествения профил на института. Това наше мнение е предоставено на Министъра на районното развиване и благоустройството и на Министъра на културата.

На 03.05.2022 година, Министерство на регионалното развитие изпраща второ писмо до Министерство на културата по към този момент формирана кореспонденция, с копие до нас, в което пишат, че към сегашния миг към момента не е постъпило писмо от Министъра на културата, което е от значително значение с оглед действане по преписката, а такова е постъпило единствено от шефа на Младежки спектакъл. В отговор на това писмо, на 10.05.2022 година, Младежки спектакъл изпраща ново писмо до Министерство на регионалното развитие, с което още веднъж изрично удостоверява нуждата на Театъра от описаното нагоре помещение “, написа още в известието.

До днешна дата Министерството на културата не е изпратило своето мнение.

„ Разчитаме, че всеки, който желае да ни поддържа, ще се включи в нашия кротичък митинг, който ще се състои на 30.05 (понеделник) от 10:30 ч. пред Централния вход на Младежки спектакъл и ще пристигна, с цел да изрази персоналната си позиция. Ще протестираме в навечерието на Международния ден на детето, с вярата, че идващият Ден на детето ще бъде посрещнат на новата куклена сцена, в която децата да се допрян до хубостта и магията на кукления спектакъл “, написа екипът на театъра.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР