Зам.-главният прокурор Красимира Филипова е заявила пред европейския главен прокурор

...
Зам.-главният прокурор Красимира Филипова е заявила пред европейския главен прокурор
Коментари Харесай

България настоява за повече от двама свои представители в Европейската прокуратура |

Зам.-главният прокурор Красимира Филипова е декларирала пред европейския основен прокурор Лаура Кьовеши позицията на ръководителя на държавното обвиняване Иван Гешев, че двама европейски делегирани прокурори от България са незадоволителни за размера на идната работа.

Филипова и Кьовеши са разговаряли през днешния ден по видеоконферентна връзка по самодейност на румънката.

Красимира Филипова е споделила упованията си, че Народното събрание скоро ще одобри измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за правосъдната власт (ЗСВ), с които националната правна уредба се привежда в сходство с активността на Европейската прокуратура. С поправките се дефинира статутът и пълномощията на европейските делегирани прокурори, като се подсигурява независимостта им.

Кьовеши е получила още веднъж цялостната поддръжка на българската прокуратура за обезпечаване на кадрова обезпеченост и подобаващ бюджет за сполучливо действие на новия орган на Европейския съюз с децентрализирана конструкция, както и за интензивно и ползотворно партньорство в битката с закононарушенията, засягащи финансовите ползи на съюза.

Единият от двамата прокурори, на които България има право - съдията от Административния съд София-град Теодора Георгиева, към този момент е определен. Заедно с другия наш представител тя ще работи по закононарушения, свързани с финансовите ползи на Европейски Съюз – най-вече при усвояването на фондове. Тези каузи ще се гледат от профилирания съд.

Промените в Наказателно-процесуален кодекс дефинират и статута европейските прокурори - той ще е идентичен с този на националните и ще могат да образуват каузи, да водят разпити, дейности по следствието и т.н.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР