Зам.-главният прокурор Иван Гешев. © Велко Ангелов Още по темата

...
Зам.-главният прокурор Иван Гешев. © Велко Ангелов Още по темата
Коментари Харесай

Прокуратурата: Ветко и Маринела Арабаджиеви се укриват

Зам.-главният прокурор Иван Гешев.

© Велко Ангелов Още по тематиката
Над 10 млн. лв. кеш открити до момента в хотели, офиси и сейфове на Ветко Арабаджиев

Бизнесменът и брачната половинка му Маринела се търсят с европейска заповед за данъчни измами и пране на пари, синът им Вълчо е в ареста
1 сеп 2018
Прокуратурата проверява Ветко Арабаджиев и фамилията му

Производството е за данъчни закононарушения и пране на пари, по неофициална информация е задържан синът на Арабаджиев Вълчо
31 авг 2018
Хотел " Маринела " ще приема европейските водачи за председателството

Другите претенденти в търга за настаняване - две туристически организации, бяха отстранени
13 сеп 2017 Ветко и Маринела Арабаджиеви към този момент не са на отмора във Франция, те се укриват от момента, в който са почнали дейностите против тях. Това станва ясно от обясненията на зам.-главния прокурор Иван Гешев в понеделник. Първоначално следствието против тях е за укрити налози и пране на пари от началото на тази година, само че откритите доказателства може да разширят следствието за доста огромен интервал обратно, най-малко 10 години.

Малкият им наследник Вълчо, единственият от четирите им деца, който получи обвиняване, освен това за пране на пари, единствено преди 20 дни е изтеглил със сакове 10 милиона в кеш и ги е внесъл в персоналната си касета в банка. Това прави неубедителна тезата на отбраната, възприета от съда, че той не е знаел произхода на тези пари.

Това са единствено най-важните пунктове от казавото от зам.-главния прокурор Иван Гешев в утринния блок на Нова телевизия във връзка акцията против една от най-богатите семейства в България – на хотелиера Ветко Арабаджиев, която беше шумно оповестена в петък.

Тогава при дейностите на Специализираната прокуратура в хотелите " Маринела " в София и " Марица " в Пловдив, които са благосъстоятелност на Арабаджиев, бяха арестувани в началото 10 души, от които щестима получиха обвиняване. За трима от тях прокуратурата изиска мярка за неотклонение задържане под стража: за дребния наследник на Арабаджиеви - Вълчо, и за две дами - Ромелия Кирилова и Елена Караянева, които фармално нямат длъжностен или бизнесконтакт с Арабаджиеви. Според прокуратурата обаче те са отговаряли за счетоводството и координацията на множеството компании на Арабаджиеви и други, които нямат директна връзка с тях, само че са взели участие в обща скица за отбягване на налози.

Единствено на Вълчо Арабаджиев обаче е повдигнато обвиняване за пране на пари, другите са упрекнати за присъединяване в проведена незаконна група за данъчни измами. Любопитното е, че и тримата арестувани в неделя вечер бяха пуснати от спецсъда с една и съща парична гаранция от 20 000 лева, въпреки че, както обвиняванията против тях, по този начин и обществената им характерност (включително доходи) са много разнообразни.

Какви тъкмо са претекстовете на съда към момента не се знае, тъй като в неделя съдията от Специализирания съд Вилислава Ангелова реши делото да се гледа при закрити порти, само че не прочете определението за закриването на съвещанието преди да го затвори за медиите, както би следвало.

10 милиона в сакове

" Не е житейски разумна и версията 20 дни преди реализацията да внесеш със сакове сумата от 10 млн., изтеглена от дребни клонове, да ги назовем селски клонове банкови, и да ги внесеш в личната си касета, в случай, че си пълновръстен и следваш право. Заедно с лица, които нямат нищо общо с теб – така наречен счетоводители на проведената група ", разяснява Иван Гешев дейностите на сина на Арабаджиев.

" Тези пари са импортирани 20 дни преди да се случат тези неща. Питайте кой държи 10 млн. кеш и какъв е нормално поризходът на тези пари. За нас е изрично ясно, че това са изпрани пари. Това е приел и съдът през вчерашния ден – че има обосновано съмнение за осъществено закононарушение пране на пари. И против това е приел като съответна мярка за неотклонение 20 000 лева ", продължи Гешев, като добави, че прокуратурата ще стачкува тази мярка, разгласи той.

Защитата поискала засекретяване на делото

На питане на " Капитал " от пресслужбата на съда обясниха, че делото е засекретено по искане на бранителя на Вълчо Арабаджиев, съгласно който има заплаха от откриване на държавна загадка, тъй като са показани СРС единствено за един от обвинените, а няма данни дали по отношение на другите двама е завършило използването на СРС (прокуратурата не е могла да показа такива данни). Това е основанието, само че което съдът е решил да закрие това съвещание, само че то не значи, че ще бъде засекретено гледането на делото всъщност, разясняват от съда.

Обикновено прокурорът, чийто ангажимент е да подсигури годни и неопорочени доказателства, се грижи за запазването на данните от СРС и опазването на държавната загадка. В изявлението си в понеделник сутринта Гешев категорично акцентира, че прокуратурата не е желала закриване на съвещанието, освен това – за следващ път по дело в спецсъда отбраната желае закрито съвещание. По думите му очевидно отбраната желае да се укрият от обществото избрани доказателства, както е било и при ограниченията по делото Митьо Очите.

Ветко и Маринела се укриват

Ветко и Маринела Арабаджиеви не са на отмора, а се укриват, заяви още Гешев. " Към момента на провеждането на дейностите по следствието са се намирали във Франция, в този момент не мога да кажа къде са. Предприети са всевъзможни вероятни дейности за издирването им. Обявени са за търсене както от Интерпол, по този начин и с европейска заповед за арест. Така че сега не са на отмора, а се укриват ", уточни той.

Формално това значи, че в случай че Арабаджиеви бъдат издирени и арестувани, те би трябвало да минат през съответната правосъдна процедура, която ще е друга съгласно това дали става въпрос за страна в Европейски Съюз или отвън него. Съдът ще реши дали да ги съобщи или не, сподели Гешев, само че постоянно имат алтернатива да пожелаят да се върнат без дело.

Защо тъкмо в този момент?

На въпроса за какво тъкмо в този момент известната фамилия стана обект на прокурорска инспекция Гешев отговори - тъй като в този момент са събрани съответни доказателства за закононарушения. Разследването е почнало по оперативна информация от съответните служби, създаването е траяла дълги месеци.

" В момента интервалът е от януари, само че поради откритите доказателства ще бъде уголемен за много време обратно ", сподели Гешев и даде образец: при така наречен счетоводителки е открита екселска таблица от 2008 година досега, в която в табличен тип са разказани невнесените налози единствено от захарния комбинат в Пловдив от 2008 година до момента, надлежно и компаниите, през които е станало това – на български жители, в това число изостанали в обществено, битово и културно отношение. Тази сума съгласно тази таблица е десетки милиони левове, може да станат и над 100 милиона ", съобщи Гешев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР