Заложихме в Бюджет 2023 ресурс от над 55 млн. лева

...
Заложихме в Бюджет 2023 ресурс от над 55 млн. лева
Коментари Харесай

Здравният министър с добри новини. Кого касаят

" Заложихме в Бюджет 2023 запас от над 55 млн. лв. за трайно и стабилно нарастване на заплатите в Спешна помощ и РЗИ.... Проблем е в предизборните афиши на предходното държавно управление, че са увеличени заплатите на лекарите и на медицинските сестри. Това е безспорен популизъм, не е обезпечаван никакъв финансов запас. Не може да се приказва за нарастване, обещано от държавното управление. Увеличението на клиничните пътеки беше контрактувано през май предходната година от БЛС и УС на НЗОК, не е на държавно равнище. Решението на министъра на опазването на здравето и предходното държавно управление да се намесят и да наложат по заповеднически метод правила за установяване на работна заплата не е финансово аргументирано. То не кореспондира с настоящата нормативна уредба. Съгласно Закона за лечебните заведения, министърът на опазването на здравето не може да въздейства върху образуването на трудовите хонорари на хората, които работят в лечебните заведения ".

Това съобщи пред БНР министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев.
-->
Екипът на Министерството на здравеопазването поддържа напълно настояванията за нарастване на заплатите и търсим устойчиви решения за повишението им, безапелационен беше той.

" Работим по план за Наредба за остойностяване на лекарския и сестринския труд и за въвеждане на правила за образуване на работната заплата. Това е главното и водещото и през последните 10 година нито един екип на Министерство на здравеопазването не е направил ".

По думите на министъра на здравеопазването в момента се водят договаряния за промяна в клиничните пътеки, защото увеличените от 25% е обещано с план за изтичащата година:

" Искаме нарастването, което ще се получи, да е трайно и стабилно. То да обхване и последните два месеца на годината и стабилно да остане за цялата 2023 година, за да могат лечебните заведения да получат ресурса, с който да имат опцията да усилят възнагражденията на лекари, медицински сестри и личния състав на лечебните заведения. Очаквам до 20 дни да се случи това, сега се вършат калкулации, с цел да се получат действителни числа и парите да бъдат обезпечени за идната година. Увеличението ще е с тези 25%, които са дадени предходната година, и ще се усили с още сред 5 и 13% в допълнение. Ще се стараем да реализираме едно нарастване сред 31 и 35%. Преговорите се водят сред Лекарския съюз и Здравната каса - те би трябвало да го договорят, аз просто дадох оферти ".  

Министър Меджидиев акцентира, че има потребност от увеличение на цената на някои педиатрични клинични пътеки.

На 25 октомври министърът на опазването на здравето събира екип, в който ще се включат отрасловите заместник-министри, шефът на СБАЛ по Детски заболявания - доктор Благомир Здравков, проф. Иван Литвиненко и представители на неправителствени организации, с цел да обсъдят стъпките, които би трябвало да бъдат подхванати, с цел да може проектът за Детска болница да бъде осъществен действително в къс период.

До дни се чака да бъде определен терен в София за този план, акцентира министър Меджидиев.

В предаването " Неделя 150 " здравният министър разяснява, че няма натоварване на лечебните заведения от пациенти с Covid-19 и не се обрисува налагане на спомагателни ограничения.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР