Заложеното повишаване на цената на водата в бизнес плана на

...
Заложеното повишаване на цената на водата в бизнес плана на
Коментари Харесай

Инж. Минко Ангелов: ВиК- Хасково се управлява лошо 

Заложеното повишение на цената на водата в бизнес проекта на ВиК- Хасково няма да докара до нейното по-високо качество. То е измежду главните проблеми на локалните поданици от години и подобряването му би трябвало да е измежду основните цели на ръководството на водното сдружение. Това съобщи регионалният шеф на Хасково инж. Минко Ангелов във връзка идното Общо заседание на Вик Асоциацията.

Според него рецесията в бранша се задълбочава. Част от проблемите, свързани с качеството на питейната вода и даването на незадоволителни ВиК услуги бяха повдигнати от по този начин наречените „ партии на смяната “ още в 45-ото Народно заседание.
Проблем е безводието в някои квартали, където постоянно заради повреди се прекратява воподаването към семействата, осъществяваните ремонтни действия и употребяваните материали след отстраняването на повредата, които също се оказват с неприятно качество. В същото време финансовото положение и задлъжнялостта на водното сдружение не разрешават да бъде планувано и осъществявано стойностно вложение в построяването на водопроводни, канализационни и пречиствателни уреди със лични средства, сподели още той.

За мен сдружението се ръководи едва години наред. Само за 2019 година загубата е съвсем 1 400 000 лева В същата година сдружението подписва контракт за банков заем на стойност 3 000 000 лв. и приключва годината със общи отговорности от заеми 4 243 000 лева, както и отговорности към снабдители за малко над 1 500 000 лв..
В края на 2020 година тези отговорности към снабдители нарастват до 1 900 000 лв., като единствено тези за ел. сила са 1 200 000 лв..
Към същия интервал отговорностите към Басейнова дирекция за такса водоползване и заустване са малко над 900 000 лв., а вземанията от клиенти надвишават 2 000 000 лв., което демонстрира неприятна организация при събираемостта.
Налице е извънредно неприятно стопанисване на активите - здания на помпени станции в окаяно положение, без прозорци, обрасли в растителност. Санитарно охранителни зони без огради, за които заради открити пропуски не е приключена процедурата по основаване и по този начин са оставени без позволение за водовземане, твърди регионалният шеф.
Установени са погрешни данни в Регионалния общоприет проект за трасета на съществуващи водопроводи в област Хасково. През 2017 година чиновник на АВиК открива грешки в картите на направения РГП и е изпратено искане за подпомагане от ВиК оператора за определяне на всички грешки. Информирано е и Министерство на регионалното развитие. Към днешна дата не е работено за изчистване на грешките.
Регионалния общоприет проект ще се употребява при районните прединвестиционни изследвания и е значимо да показва достоверна информация, тъй като планът за водния цикъл на Хасково е извънредно просрочен.
Електроразпределение Юг ЕАД неведнъж уведомява ВиК оператора за стълбове, създаващи предпоставки за повреди и злополуки. Стълбовете са част от отклонения, които зареждат помпени станции. Тъй като собствеността на ел. оборудванията остава неизяснена и към днешна дата, постоянно пораждат повреди, които краткотрайно оставят без електрозахранване помпени станции на територията на обособени общини в област Хасково, се споделя още в изказването на губернатора.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР