Заложените в законопроекта критерии за противоепидемична обстановка предизвикват притеснения, заяви

...
Заложените в законопроекта критерии за противоепидемична обстановка предизвикват притеснения, заяви
Коментари Харесай

ДПС загрижени от критерии за епидемична обстановка

Заложените в законопроекта критерии за противоепидемична конюнктура провокират терзания, съобщи националният представител от ПГ на Движение за права и свободи и зам.-председател на Народното събрание доктор Нигяр Джафер по време на дебата по Закона за здравето. Промените се гледат на второ четене и главен мотив за разногласия в тях е предлагането кой да може да афишира изключителна епидемиологична конюнктура.

„ Ще би трябвало да се присъединим към терзанията на проф. Михайлов и на сътрудниците от ляво във връзка с текстовете, които са записани в този член. Моля ръководещите и вносителите на текста, особено доктор Дариткова да разясни какво наложи да бъдат дефинирани тези критерии и на какво се базира, когато дефинира тези критерии, които би трябвало да потвърдят съществуване на непосредствена заплаха за живота и здравето на жителите “, сподели още доктор Дариткова.

Според нея притеснително е, когато са дефинирани критерии като болести, които протичат по-тежко от предстоящото, имат по-висока заболеваемост или смъртност или с необикновени признаци. „ Какво значи необикновени признаци, сътрудници? “, попита още доктор Джафер.

„ Не е ли време, когато се оферират такива текстове на вниманието на Народното посланичество да се позовете и да вземете мнението на специалистите. Г-н министър от предходната година няма национални консултанти по специалности, само че създадохте експертни препоръки. Припомням има експертен съвет по вирусология, по епидемиология, по инфекциозни заболявания и клинична имунология “, сподели тя и регистрира, че в тях членуват най-хубавите специалисти.

„ Ето ви един мозъчен концерн, който може да формулира ясни критерии “, посочи още Нигяр Джафер.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР