Заличаването на профила на американския президент Доналд Тръмп в Twitter

...
Заличаването на профила на американския президент Доналд Тръмп в Twitter
Коментари Харесай

Шефът на Twitter: Блокирането на Тръмп е опасен прецедент

Заличаването на профила на американския президент Доналд Тръмп в Twitter беше вярна стъпка, само че и рисков казус, призна основателят на платформата Джак Дорси.

" Вярвам, че това беше вярното решение за Twitter. Изправихме се пред изключителни и неудържими условия, които ни принудиха да съсредоточим всичките си дейности върху публичната сигурност ", написа Дорси в серия от изявления в обществената мрежа.

" Вредата офлайн вследствие на онлайн тирада е явно действителна и това е, което движи нашата политика и използването ѝ на първо място ", разясни той.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Котировките на акциите на компанията Twitter се намалих...

" Подобни стъпки поляризират публичния спор и ни разделят. Те лимитират капацитета за пояснение, възмездие и учене. Но те основават казус, който намирам, за рисков: властта, която обособен човек или корпорация има над част от световния публичен дискурс ", написа Дорси.

Миналата седмица Twitter заличи от своята обществена мрежа профила на Доналд Тръмп, който беше наблюдаван от 88 млн. души. Като причина беше бележит рискът от повишаване на деянията на принуждение от страна на последователите на Тръмп.

Тази мярка провокира рецензии у някои републиканци, съгласно които това лишава правото на президента на свободно изложение. Канцлерът на Германия Ангела Меркел предизвести, че ограничението на свободата на словото би трябвало да се взема решение от законодателите, а не от частните компании.

Дорси съобщи, че не се гордее с тази възбрана, която е проваляне за насърчаването на здравословна връзка.

Той обаче изрази угриженост за дейностите на Amazon, Apple и Гугъл, които смъкнаха от платформите си обществената мрежа Parler и съперник на Twitter през уикенда, откакто тя се трансформира в леговище за поддръжниците на Тръмп.

" Проверката и отчетността на това пълномощие постоянно са били фактът, че услуга като Twitter е една дребна част от по-големия публичен диалог, протичащ се в интернет ", написа той.

" Тази идея беше оспорена предходната седмица, когато редица съществени снабдители на интернет принадлежности също взеха решение да не хостват това, което намират за рисково ", продължи Дорси. " Този ​​момент във времето може да изисква тази динамичност, само че в дълготраен проект той ще бъде унищожителен за благородната цел и идеалите на отворения интернет. "

През последните няколко години Twitter вкара ограничения като тагове, предизвестия и ограничавания за разпространяване, с цел да понижи нуждата от цялостно унищожаване на несъмнено наличие от своята обществена платформа.

Дорси споделя, че ограниченията могат да допринесат за потребен диалог и да понижат въздействието на известията върху неприятното държание. Според него, прецедентът ще има деструктивен резултат върху благородната цел и идеалите за отворен интернет.

I do not celebrate or feel pride in our having to ban from Twitter, or how we got here. After a clear warning we’d take this action, we made a decision with the best information we had based on threats to physical safety both on and off Twitter. Was this correct?
— jack (@jack)
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР