Зала Универсиада е обявена за публична продан за малко над

...
Зала Универсиада е обявена за публична продан за малко над
Коментари Харесай

Зала "Универсиада" е обявена за продан за 15.6 млн. лева

Зала " Универсиада " е оповестена за обществена обмен за малко над 15.6 млн. лв.. Обявата е оповестена от частния правосъден реализатор Стоян Якимов.

Търгът ще се организира в канцеларията на Софийския областен съд на 13 юли. Желаещите да вземат участие би трябвало да обезпечат аванс от 10% от сумата, а срокът за подаване на поръчките е от 12 юни до 12 юли.

Едноличен притежател на сдружението " Универсиада " ЕАД е " Велдер Билд " ЕАД, което има отговорности към Корпоративна комерсиална банка (КТБ) за 8.5 млн. лв., се вижда от отчета за неточните длъжници, оповестен на уеб страницата на банката през 2017 година " Велдер билд " беше част от бизнес групата " Велдер ", която се управляваше от Иван Джиджев.

Внесеният капитал на " Универсиада " ЕАД е 7.34 млн. лв., демонстрира информация в Търговския указател. Представител на сдружението и шеф на залата е треньорът на баскетболния " Левски Лукойл " Константин Папазов. Там неговият тим, който стана първенец в шампионата, играе домакинските си мачове.

Запазване на мира

Папазов сподели пред " Дневник ", че това е естествена процедура и той няма терзания като треньор на " Левски Лукойл ". По думите му клубът няма нищо общо със запора, обвързван с връзки от времето на КТБ.

" В момента притежател е банката. Залата изрично ще резервира статута си и ще се употребява за спорт ", съобщи Папазов. По думите му след определянето на купувача управлението на " Левски Лукойл " ще стартира диалози с него в търсене на съглашение за прилагане на оборудването.

" Универсиада " е със застроена повърхност от 4130 кв.м. и включва три зали, 10 кабинета, радиокабина, осветителна кабина, три коментаторски кабини и четири стаи - съблекални, както и машини и съоръжение.

Апетитна хапка

На 28 ноември 2008 година страната продава скрито зала " Универсиада " за 9.5 млн. лева на " Велдер билд ". Тогава за договорката се схваща инцидентно, откакто Данаил Димов, изпълнителен шеф на " Национална спортна база " (НСБ) по това време, апропо загатва, че със средствата от продажбата на " Универсиада " ще се финансират ремонтите на други спортни бази.

Тогава имотни експерти разясняват, че цената на продажбата е доста ниска.

Димов споделя в изявление за " Дневник ": " Ние не продадохме зала " Универсиада ", а 50% от акциите на сдружението, което ръководи и стопанисва ". " Трябваше да влагаме 2 млн. лева в сдружението " Универсиада ", с цел да можем да си платим отговорностите и то да продължи да действа. Ние не разполагахме с тези пари. А и да ги имахме, съгласно мен не е оправдано да ги наливаме там, тъй като след две години щяхме да сме в същото състояние. Водихме договаряния с частния сътрудник. Той пък не беше склонен едностранно да налива пари. Така се стигна до това решение ", съобщи тогава той.

Сагата " Универсиада " стартира през 2003 година, когато със заповед на някогашния състезателен министър Васил Иванов-Лучано зала " Универсиада " и хотел на Златни пясъци влязоха като апортна вноска в смесено сдружение с частната компания " Проект строй груп ". Държавата и частници си деляха присъединяване поравно. " Проект строй груп " се оказа близка до Делян Пеевски и Росен Дичев, защото беше записана на адреса на младежкото Национална движение „Симеон Втори", а двамата бяха измежду създателите му. Впоследствие " Проект строй " продаде каузи си на " Велдер билд ".

Две от сдруженията от групата " Велдер Билд " ЕАД също са били длъжници на КТБ - " Велдер пропъртис " с 26.1 млн. лв. и " Велдер - БГ " АД с заеми за общо 9 млн. лв.. Джиджев е излязъл и от трите сдружения през 2015 година, като " Велдер пропъртис " скоро по-късно е оповестено в неплатежоспособност поради отговорности към КТБ, се вижда от Търговския указател. Джиждев беше част от ръководството на футболния клуб " Ботев " (Пловдив), до момента в който притежател на клуба беше банкерът Цветан Василев.

През май 2017 година в " Универсиада " се организира общото заседание на прокурорите, на което се избраха претендентите за нови членове на Висшия правосъден съвет.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР