Закуската в Дания е пример за полезна и здравословна закуска.

...
Закуската в Дания е пример за полезна и здравословна закуска.
Коментари Харесай

Какво закусват в Дания

Закуската в Дания е образец за потребна и здравословна закуска. Когато поръчате такава в заведение или отидете на посетители на някое датско семейство, в чинията си най-често ще откриете композиция от ръжен самун, сирене, колбас, шунка, пастет, мед, конфитюр, а от време на време и дребни блокчета шоколад.

Датската кулинарна традиция, както е в доста страни, е строго предопределена по отношение на географското местонахождение на страната. Основни артикули са картофите, ечемикът, ръжта, цвеклото, ряпата и гъбите, само че необятно разпространяване имат рибата, и морските артикули като цяло.

Първото хранене за деня в Дания се състои от кафе или чай и ръжен или бял самун със сирене или конфитюр.

 Датски закуски

Традицията е в неделя, когато всички са си вкъщи, да се закусва с прясно изпечени хлебчета и сирене или конфитюр и wienerbrød - характерен датски сладкиш. Този сладкиш, както и датската сладкарска кулинария, са известни из целия свят.

Wienerbrød съставлява дребни сладкишчета, цялостни с яйчен крем или примес от масло, захар и канела, които са приготвени от сладко тесто, намазано с няколко пласта масло.

По този метод готовите сладкиши стават хрупкави. В допълнение към закуската се сервира плодов сок, а от време на време - чаша Gammel Dansk или различен тип шнапс.

 Датски понички

Другата присъща линия на датската кухня са сандвичите, които не рядко участват в утринното меню. Тук те се назовават „ кралят на кухнята ”.

Има към 700 типа сандвичи – от филийка самун, намазана с масло, до многоетажния сандвич, наименуван „ Любимият сандвич на Ханс Кристиан Андерсен ”.

Той се състои от бекон, домати, пастет, желирано месо, бяла ряпа, разграничени от филийки самун. Подобен сандвич се яде, като всеки пласт се смъква поотделно.

В множеството градове на Дания има профилирани магазини за сандвичи, а в един от най-известните заведения за хранене на Копенхаген – „ Оскар Дейвидсън ”, менюто се състои единствено и само от сандвичи.

Ресторантът е толкоз известен, че приема поръчки и от чужбина. В многоетажните им сандвичи могат да бъдат открити съставки като риба и морски блага, листенца от аспержи, яйца, сосове, а за декорация се употребяват зелени подправки.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР