Закуската е най-важното хранене за деня и това е всеизвестен

...
Закуската е най-важното хранене за деня и това е всеизвестен
Коментари Харесай

Доколко е важно да не пропускаме закуската?

Закуската е най-важното хранене за деня и това е общоизвестен факт. Закуската дава сила за първата част на деня; усъвършенства концентрацията и изостря паметта; контролира равнищата на кръвната захар и холестерола; понижава риска от диабет и сърдечни заболявания. Според доста диетични режими тя контролира възприятието на апетит в по-късните часове на деня и по тази причина утринното хранене се включва в самата диета.

Дали това е истина, или единствено непотвърден мит за полезността на закуската?

След извършени опити резултатите им били подложени на относителен разбор. Оказало се, че разлика в загубата на тегло сред тези, които постоянно закусват и тези, които пропущат това хранене, няма. Друг резултат от същото изследване сочи, че няма разлика в количеството на калориите, които се изгарят, при закусващите и незакусващите.

Излиза, че отслабването не зависи от това дали закуската се пропуща, или не. Колкото и парадоксално да звучи, изцяло допустимо е да се пропуща хранене и отново да се натрупат килограми.

Тези постановки се нуждаят от по-подробни пояснения. С пропускането на първото хранене общият калориен банкет за деня може да се понижи с към 400 калории. Това е разумна последица от пропускането на едно хранене. На базата на двете благоприятни условия - приемане на храна заран и пропускане на хранене, са извършени проучвания под надзор, които дават забавни резултати.

Експериментът включва повече от 300 доброволци с наднормено тегло. Те са следени в продължение на 4 месеца. Една група от тях са закусвали постоянно, другите не. При двете групи разлика в тежестта не е настъпила. Това значи, че общият енергиен баланс не се трансформира макар съществуването или отсъствието на още едно хранене.

 закуска и кафе

Нещо повече: пропускането на закуската даже може да има позитивен резултат върху здравето. Един от диетичните режими включва 16 часа апетит и след него 8-часов прозорец за банкет на храна. Времето, през което се яде, е от обяд до вечеря и се пропуща закуската. Периодичното недояждане понижава калорийния банкет и форсира метаболизма.

Извадите приказват, че закуската не трябва да се приема като особено хранене, тя просто е един от всичките три съществени приема денем. Не е значимо дали ще се пропусне закуската. Важно е здравословното хранене през целия ден.

Самата закуска е въпрос на персонално виждане. При чувство на апетит заран, може да се даде на организма силата, от която се нуждае.

Закуската е въпрос на самостоятелна потребност. Старите разбирания би трябвало да се премислят.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР