Закрилата е право, а не задължение. Затова няма да позволява

...
Закрилата е право, а не задължение. Затова няма да позволява
Коментари Харесай

Константинова: Извозването на украинците спира, ще има дава буферни лагера за най-нуждаещите се

" Закрилата е право, а не обвързване. Затова няма да разрешава повече да тръгне нито един празен рейс, нито един празен вагон. Развитието на обстановката от този миг нататък е в ръцете на украинската общественост в България. ", сподели вицепремиерът Калина Константинова във видеообръщение във връзка на преселването на украинските бежанци от морето към вътрешността на страната след датата 31 май.

" Отправям мощен зов към тези от вас, които нямат потребност от заслон, да го заявяват още в този момент. Само по този начин ще можем незабавно да се погрижим за хората в същинска потребност. За хората в същинска потребност ние имаме и бази, и храна, и екипи, които ги чакат ", добави Константинова.

Накратко, откакто прогнозата на щаба за украинците, които ще изоставен хотелите и ще изискат да се реалокират в държавните бази не се оказа вярна, през днешния ден вицепремиерката разгласи нов проект. Украинците, които би трябвало да изоставен хотелите по Черноморието, което не разполагат със средства за подслона и изхранването си, ще бъдат краткотрайно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово.

Така опасността на шефката на щаба Мариана Тошева от вчершния ден, че ще се употребява базата на бежанските лагери в Елхово, се оказа факт.

Константинова упрекна украинците, бягащи от войната, че са имали " характерни и лични стремежи, които изрично няма по какъв начин да бъдат задоволени ".

" Тук не приказваме за уязвими хора - тъкмо те имат минимум битови условия ", прецизира Калина Константинова и прибавя, че занапред нататък страната ще насочи старания точно към тях.

„ Три месеца ние поставяме ежедневни, изцяло непредвидени грижи за над 110 000 души. Да, несъмнено има хора, които са получили обществени помощи със забавяне. Да, несъмнено има такива, за които е трябвало време, с цел да се провежда лекуване. Да, несъмнено е имало и такива, които не са съумели да запишат децата си на детска градина. Но белким това не се случва всеки ден с българите? “, разяснява тя.

Причината за фрустрацията на Константинова е, че втори ден от гарите потеглят влакове с празни вагони. Затова държавното управление стопира интеграционния проект за разселване на бежанци навътре в страната и ще приложи разновидността със Сарафово и Елхово. Калина Константинова упрекна бежанците, че не дават достоверна информация за желанията си и не оповестяват на посредниците и екипите на терен за проектите си. В същото време украинците имат своите крити към неналичието на информация от страна на щаба, защото до последно не получават информация в коя посока ще бъдат откарани и настанение.

При извозването им от хотелите, те биват събирани на сборни пунктове, където неразбираемо на какъв принцип се взема решение разпределението на хората по базите. Според зам.-областният шеф на Бургас Тодор Иванов " информацията не се дава от съображения за сигурност " - това сподели той пред bTV.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР